Talen | Analyse | Mette Frederiksen | 10 i Karakter

Indledning
Afstand, epidemi, masker, visir, nedlukning, sygdom, død. Hvad tænker du på lige nu? Højst sandsynligt Corona eller Covid-19.

Det er efterhånden blevet et hverdagsemne, lige så almindeligt som at snakke om vejret. Vi har alle hørt om epidemien, i nyhederne, i vores yndlingspodcast, blandt vores kollegaer, venner og familie.

Nogle af os følger med i hver eneste artikel og tale, andre er efterhånden blevet trætte af dem, men helt i starten, sad man med frygt og ventede på den næste tale.

Hvor mange var smittede nu? Hvor mange var døde? Og hvad skulle der nu ske? Onsdag den 11.marts 2020

blev der holdt et pressemøde for hele nationen. Statsministeren Mette Frederiksens (MF), indledte det første Corona-relaterede pressemøde med hård hånd, om at det der skulle til at ske, ville få store konsekvenser for alle danskere.

Uddrag
Talen kan sættes ind i Ciceros kommunikationsmodel, hvor taleren er Danmarks Statsminister: Mette Frederiksen.

Tilhørerne er den danske befolkning, og emnet er hvad der nu skal ske med Danmark under epidemien.

Omstændighederne er at landet står midt i en coronakrise, muligvis den værste krise siden 2.verdenskrig, og alle er forvirrede og nervøse, over hvad der nu skal ske.

Da det er en seriøs omstændighed, skal talerens adfærd være professionel, og vedkommende skal være passende klædt på til lejligheden.

Dette er MF også, som det kan ses i et pressefoto fra Statsministeriets pressemøde, hvor man kan se hun er iklædt et jakkesæt, ligesom mange af de andre medlemmer fra Statsministeriet er.

Farverne er også dæmpede og alvorlige, da det vil være upassende at have spraglede farver på, taget situationens alvor i betragtning.

Hun er i centrum af fotoet, da det er hende der er fokus på. I fotoet kan det også ses at politiet er til stede, da en uniformeret mand står ved MF’s side for at skabe yderlige autoritet.

Dog med afstand for netop at understrege hvad hun yderligere siger i talen: ”Nu skal vi stå sammen ved at holde afstand.” (s.2 l.42).

I pressefotoet kan det ses, hvordan hun allerede sætter sig selv som et eksempel, ved ikke at stå for nær hendes kollegaer.

Eftersom det er en tale der skal gå ud til en stor variation af mennesker, er det vigtigt at sproget er letforståeligt

for at så mange danskere som muligt kan forstå informationen, og netop derfor er der ikke brugt avancerede ord og vendinger.

Tonen er alvorlig og seriøs, ligesom farverne i pressefotoet primært består af sort, grå og blå, der er farver der ofte forbindes med sorg, død, pålidelighed og frygt.

Bag Mette Frederiksen ses der også en kvinde, der oversætter talen til tegnsprog, så døve og svagthørende borgere også kan følge med i hvad der sker

for netop at inkludere alle. Disse faktorer spiller alle sammen med i det retoriske pentagram, og er med til at gøre talens kvalitet høj.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu