Sofus er læge og mor er syg | Noter Analyse | Jens Blendstrup

Indledning
Sociale medier og deres faste greb, om os som samfund, er et voksende problem og noget de fleste vil kunne relatere sig til.

Novellen tematiserer menneskeres behov for at have det perfekte liv, og hvis ikke det kan lade sig gøre, så at kunne drømme sig væk til det perfekte liv.

Dilemaet starter når man læser eller hører om populære kendisser, der har det hele. Om du ser dem i et ugeblad, reklamer eller på sociale medier er lige meget, vi stræber stadig efter denne livsstil.

Uddrag
Historien har et centralt vendepunkt, første gang realismen bliver brudt. ”Kig op! siger Sofus og jager saksen ind i hendes højre øje og skærer hornhinden ud” (s. 2, l. 8).

Op indtil dette øjeblik har de begge to været i to forskellige verdener. Sofus har levet i sin urealistiske legevirkelighed, hvor han er læge og moren en patient, mens moren har levet i sin sladreblads virkelighed.

I denne linje bryder deres to virkeligheder sammen og det bliver gjort tydeligt, at der er realismebrud. Sofus’ leg bliver til virkelighed også for moren. Og hendes verden bliver til fiktion og alle de skader hun påtager sig, ignorer hun.

Historien benytter en altvidende 3. persons fortæller. Han henviser til karakterene ved at sige ”mor”, ”Sofus” eller ”de”.

Han fortæller om morens ugebladshistorier, men tager alligevel også del i Sofus fantasiverden. Historien bliver fortalt, som om det er en virkelighed moren er med i, selvom hun ikke er det.

Sofus kommunikerer med moren, men hun svarer ham kun med ”mmmh” eller et smil. Det er en envejskommunikation.

”Du har brækket dit knæ! Siger han.
Mor vender sig lidt irriteret om på siden
-Mmmh”

Fortælleren sætter os her ind i Sofus verden, hvor moren nu har brækket sit ben. Men morens respons gør det tydeligt for os, at det faktisk ikke er den virkelig verden og holder os i den rigtige verden for nu.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu