Metode

Opstilling:
I vores første forsøg brugte vi en stang til at holde en digital newtonmeter, i stedet for et newtonmeter, som på billedet. Fra trykmåleren hang der et lod, som blev sat ned i et bægerglas med vand. Bægerglasset stod på en vægt.

Forsøget ligner nogenlunde dette, bortset fra at vi ikke brugte et newtonmeter.

I vores andet forsøg havde vi et måleglas med en liter vand i, hvor vi så kørte en slange ned, slangen var sat til en trykmåler som kunne måle trykket i glasset og som så var sat til en bærbar, hvor resultaterne kunne aflæses

I vores tredje forsøg havde vi et lille måleglas i et større måleglas. Det store måleglas var fyldt med vand, mens at det lille måleglas var fyldt med kugler, hvor vi puttede flere og flere i, for at se hvor langt vi kunne komme ned inden at det lille måleglas sank.

Teori

Opdrift kan deles op i to forskellige kategorier statisk opdrift og dynamisk opdrift. Dynamisk opdrift har med fly i bevægelse at gøre mens statisk opdrift har med skibe og ubåde at gøre. Vi vil fokusere på statisk opdrift.

Statisk opdrift eller nok bedre kendt som Arkimedes lov. Arkimedes lov, hvilket skrives F=m*g er en opadrettet kraft, som påvirker et legemes position i den væske eller gas. Statisk opdríft sker når en opadrettet kraft er større end den nedadrettede kraft, som regel tyngdekraften, her vil emnet så begynde at bevæge sig opad, hvis vi altså bruger tyngdekraften som vores nedadgående kraft, og så på et tidspunkt vil den nedadgående og opadgående kraft udligne hinanden hvilket vil få vores emne til at stå stille.

Indledning
Opdrift, vi kender fænomenet fra vores hverdag, når et eller andet flyder så er det på grund af opdrift.

Vi ved også at det er det som gør at skibe flyder og at det er ved manipulation af opdrift at ubåde dykker og stiger. Men hvad er opdrift? Det holder ting flydende men er det alt hvad det gør og hvad er fysikken bag dette fænomen.

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver