Jeg vælger Valencia | Analyse | Tine Høeg | 12 i Karakter

Indholdsfortegnelse
Hovedpersonen er seriedater og leder efter den rigtige mavefornemmelse
Hun er styret af idealet om den romantiske kærlighed
Forældrenes romantiske symbiose fremhæver hovedpersonens eget savn
Hovedpersonen er seriedater og leder efter den rigtige mavefornemmelse
Hun iscenesætter sig selv på de sociale medier for at få anerkendelse
Novellen har en atypisk komposition
Teksten består af tre typer fragmenter, der blandes
- Virkning
Kompositionens forløb viser, hvordan vi sårer hinanden online
- I begyndelsen virker hun hensynsfuld
- I midten får hendes afvisninger konsekvenser
- Slutningen rummer ikke håb om bedring
Teksten leger med grænsen mellem det virkelige og det virtuelle
Tematisk fortolkning
Budskab
Drømmene brister i mødet med virkeligheden
Uanset alder påvirkes vores relationer af de sociale medier

Uddrag
I “Jeg vælger Valencia” af Tine Høeg får vi hverken hovedpersonens navn eller alder at vide. Hun må dog være en ung kvinde i starten af trediverne, ligesom forfatteren selv var i 2015.

Vi hører nemlig, at hovedpersonen var seksten, da pigegruppen Spice Girls var populære, og det var de omkring 1996.

Hun har altså nået en alder, hvor hun forventes at have fået styr på sit liv med mand, børn og så videre. Problemet er, at hun ikke kan finde kærligheden.

Hovedpersonen gør ellers en ihærdig indsats. Faktisk er hun lidt af en seriedater, fordi den ene mand afløses af den næste. I løbet af teksten skriver hun til fem mænd - Tobias, Troels

Michael, Mark og Simon - som hun har datet og gør det forbi med. Hun bruger hver gang den samme begrundelse: at hendes mavefornemmelse ved nærmere eftertanke ikke er helt rigtig:

Michael, jeg har lige mærket lidt efter her i dag og tænkt over tingene. Og jeg havde virkelig en hyggelig aften i onsdags, men jeg tror alligevel

at jeg gerne vil lade det være ved det. Der er en mavefornemmelse, der ikke er helt rigtig, eller hvad man siger. Og så må jeg hellere melde det ud med det samme. (l. 42-45)

Vi kan oversætte udsagnet med mavefornemmelsen til, at hun ikke føler sig ramt af forelskelse. Hendes afvisning af mændene er venlig, og hun forsøger at give dem en forklaring.

Men samtidig er argumentet med mavefornemmelsen lidt af en kliché. Det er noget, vi ofte bruger for at forklare, hvorfor vi ikke har lyst til noget længere, og for andre mennesker kan det være svært at argumentere imod.

Det klichéprægede bliver tydeligere af, at hovedpersonen bruger den samme upersonlige forklaring over for alle mændene.

---

Det er muligt, at hovedpersonen blot prøver sin forklaring om mavefornemmelsen som en nem undskyldning over for fyrene.

Men hendes afvisninger af mændene tyder på, at hun faktisk selv tror på den og har samme opfattelse af kærligheden som mange moderne mennesker:

Den skal ramme, næsten som et lyn, lige fra første møde, og vi skal ikke føle os i tvivl om, at den anden er den soulmate, vi har ledt efter.

Det er en kærlighedsopfattelse, som primært kan spores tilbage til romantikken, der var en periode, som lagde stor vægt på følelser og fornemmelser.

Arven fra romantikken betyder, at optakten til kærligheden næsten er blevet vigtigere end det, der kommer efter brylluppet.

Vi genfinder den samme idealisering af begyndelsen på kærlighedshistorien i nutidens sange, romaner og Hollywood-film:

De skildrer mødet mellem to elskende og deres dramatiske kamp for at få hinanden. Vi hører sjældent om den trivielle hverdag, der kommer bagefter.

Hovedpersonen i “Jeg vælger Valencia” føler tydeligvis et stort ansvar for at mærke og vælge rigtigt - også i kærligheden:

Jeg skulle måske have valgt flere følelser, færre. Jeg vælger uden filter, jeg vælger forkert, for det meste, for meget, for lidt, forsigtigt, for hurtigt, for fremtiden, forkert. (l. 81-83).

Hun ønsker at finde den rette mand, som kan give hende den rette mavefornemmelse, men citatets mange modsætninger viser, at hun er forvirret og usikker.

Hun er meget bange for at vælge forkert; det understreges af, at “forkert” står som sidste ord. Usikkerheden får hende hver gang til at springe videre til en ny fyr.

I slutningen af teksten er hun tilsyneladende kommet på Tinder. Her skriver hun til to fyre ved navn Rune og Martin.

Hun kan åbenbart ikke vælge imellem dem og skriver derfor en copy-paste-besked til dem begge. Hendes jagt på kærligheden fortsætter altså.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu