Hugget sukker | Litterær Analyse & fortolkning | Sven Holm

Indledning
Novellen handler om en ældre kvinde på 78, hvis datter skal giftes. Moderen, som er hovedpersonen, slås med diabetes. Moderen mener dog ikke, at hendes store trang til sukkerknalder er et problem. Hun mener, at det er gud, som afgør, hvornår hun skal dø.

Diabetes er, efter hendes hoved, ingenting at regne i forhold til gud. Hendes børn, svigerbørn og børnebørn ankom til moderens murstenhus, med den forfalden stald, hvor brylluppet skulle afholdes. Dette havde moderen drøftet med ældste sønnen, som var ingeniør.

Hovedkonflikten i novellen drejer sig om at være rengøringsdagen forinden brylluppet, hvor der opstår en masse konflikter ved moderen og ældste sønnen. Ses fra linje 46 til linje 63, hvori de diskuterer, hvorvidt der skal gøres rent eller ej og hvor der skal gøres rent.

Sønnen accepterer her ikke sin mor, og vil gerne styre det hele med sin kone. Det ses også til at have ødelagt stemningen generelt, eftersom hun ender med at slå sønnen, efter han havde sagt noget, og hun derfor ikke føler, at han accepterer hende.

Det er næsten som en byrde for hende, at familien kommer på besøg. Dette fornemmes, da hun tager et stykke hugget sukker i højre siden af munden. Hun bruger dette stykke sukker til at stresse ned, og mærke, at noget vil hun trods alt bestemme selv.

Hun føler ikke, hun ikke gør det godt nok, og føler sig fremmed i sit eget hjem. Dette stykke sukker virker som en slags beroligende medicin for hende. Derfor kan man karakterisere novellens motiv som mangel på respekt, hvilket er personmotiv, da dette er imellem moderen, sønnen, faderen og svigerdatteren.

Uddrag
Novellen er fortalt med medsyn, og det betyder at læseren oplever handlingen tæt på hold. Man kommer altså ind midt i teksten og er helt tæt på. Indledningen er, at Thilde ikke kan overskue, at familien kommer, fordi hun ved, at hun ikke kan være herre i eget hus når de er der.

Slutningen fremhæver, at Thilde har fået nok af mangel på respekt fra hendes egen søn. Hun vil ikke finde sig i, at han skal styre det hele, eftersom hun altså selv er gammel nok. Slutningen fremhæver altså hovedkonflikten og motivet i novellen.

Handlingen strækker sig over 3 dage, da der er ankomstdagen, rengøringsdagen, som er dagen efter og selveste bryllupsdagen, som er dagen efter igen. Den foregår i 60-70’erne, men kunne lige så godt forekomme i dag.

Elin er husholdningslærerinde, som er en titel fra den tid. Det var efter den tid, hvor kvinderne var hjemmegående. Dette har betydning for novellens konflikt, fordi man nu om dage generelt har mere respekt for sine forældre.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu