Holger Danske | Analyse

Indholdsfortegnelse
Du skal ikke tro, at du er dansker, fordi du er født i Danmark.
1).
- Part B: 20 spørgsmål til min biologiske mor
2).
3).
- Fortolkning
- Tema + perspektivering
- Vurdering

Uddrag
Jeg har valgt at analysere teksten ”Part B: Spørgsmål til min biologiske mor” (side 6-8) Teksten er sat op som etfiktionsspørgeskema, der handler om Maja’s tanker og spørgsmål til sin biologiske mor.

Det er tydeligt at fornemme hendes mange ubesvarede spørgsmål, der er af tankemylder i hendes hoved, allerede i den første del af teksten (1).

---

Den første tekst jeg har valgt, er afsnit ”II” side 19-24. Teksten beskriver børn fra andre lande. Til at starte med, kan man som læser få fornemmelsen af at det er fiktion

eller at det er Maja’s eget syn på børn fra andre lande end hende selv. Man kan tænke, at hun selv er blevet påvirket af racismen, eftersom hun selv er blevet ramt.

Men efter beskrivelsen af børnene fra de andre lande, får vi under ”Noter” svar på, at beskrivelsen drejer sig om børn fra andre lande, og at det ikke er Maja’s egne ord og opfattelse (nonfiktion).

Eksempel på en af beskrivelserne: ”Koreanske børn er lyshudede og har sort hår og sorte, mandelformede øjne”
Til at beskrive de koreanske børn bliver der gjort brug af metaforer ”mandelformede øje”.

Udover at den første del af teksten beskriver børn fra andre lande, kan det også fremstå som et slags ”katalog” for adoptivforældre, så de vælger barn efter ønsket udseende og nationalitet.

I sidste afsnit er der en sammenligning mellem børn fra Sri Lanka og børn fra Danmark.
”De er spinkle sammenlignet med danskerne”.

Maja bruger mange adjektiver til at beskrive børnene med fokus på det ydre. Da hun selv oprindeligt stammer fra Sydkorea og ikke er en af os danskerne ifølge beskrivelserne

kan det være årsagen til at hun lægger vægt på dette. Efter beskrivelsen af børnene fra de andre lande, forekommer der en masse nedladende skældsord omkring børn fra andre nationaliteter, særligt kinesere og negere.

Der bliver gjort brug af sproglige virkemidler i form af anaforer: Et hvert udsagn starter med: ”Du skal ikke tro, at du er dansker fordi…”

Det går altså igen i hver af de 10 udsagn. Det er med til at beskrive, Majas egne synspunkter til, hvad det vil sige at være en rigtig dansker.

Af appelformer bliver der lagt vægt på patos, da teksten/udsagnene henvender sig til danskerne og få dem til at føle, at de ikke er rigtigt danske.

Ifølge Majas opdigtede lov er det faktisk umuligt at føle sig som rigtigt dansk uanset egen følelse eller handlinger.

Derudover appellerer teksten til de danskere, der har et negativt ladet syn på indvandrere eller udlændinge.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu