Indledning
Jeg har valgt at analysere eventyret grantræet fordi jeg synes det er et spændende eventyr, som de fleste har fået fortalt op til julen. Det særlige ved grantræet er at det udgør en form for biografi over et træs livshistorie, hvilket jeg synes er interessant.

Historien handler om et nydeligt grantræ som er i en dejlig skov, det har masser af sol og plads rundt omkring sig og menneskene der gik forbi, snakkede altid om hvor flot det var.

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
Dyrene, træerne og selv vinden i eventyret kan snakke og tænke, som ikke er muligt i virkeligheden. Grantræet hører inde under undergenren kunsteventyr fordi det har en fortæller (H.C. Andersen) hvilket folkeeventyrene ikke har, fordi de blev fortalt fra mund til mund.

Derudover bliver der brugt mange dybdegående beskrivelser i grantræet, det er fx meget grundigt beskrevet hvordan det gror ude i skoven, som også kendetegner kunsteventyr.

Folkeeventyrene er ikke lige så detaljeret fordi det kunne være svært for fortællerne at huske alle detaljerne i hovedet. I grantræet er kompositionen bygget meget på hvor træet er henne, det ser man når træet bliver flyttet fra skoven og ind i gården, årstiden er også med til at danne kompositionen fordi træet jo følger årstiderne.