Erhvervsbyg A/S | Erhvervsret | Handelskøb

Uddrag
Resumé Køleskabe: Samtidigt har Erhvervsbyg A/S modtaget 50 stk. køleskabe. Leveringen var på byggepladsen den 15/3, men lejlighederne var ikke klar til at få installeret køleskabene. Køleskabene er pakket ind i pap, og sættes til opbevaring i en container.

Erhvervsbyg pakker køleskabene ud den 30.3, men da de når til køleskab nr. 10 og de 7 efterfølgende, ser de at der er ridser på køleskabsdørene. Erhvervsbyg kontakter sælger, med et krav om at hæve handlen. Sælger oplyser reklamationen er for sent, og der ikke er tale om mangler, de nægter at hæve handlen.
Juridisk problem: Kan Erhvervsbyg hæve handlen?

Da køleskabene har ridser på dørene, lever varen ikke op til den forventede kvalitet og derfor er det en kvalitetsmangel. Men jf. § 44 i købeloven er det leveringstidspunktet der spiller ind om hvorvidt varen lider af mangel, og risikoen overgår fra sælger til køber. For at købers misligbeføjelser skal træde i kraft, skal der reklameres jf. § 52, hvor køber straks skal meddele sælger om manglen, lige efter den er blevet opdaget. Hvis køber ikke gør det, eller burde have opdaget eller uagtet opdaget manglen, forsvinder købers misligbeføjelser og kan ikke bruges senere.
Købers pligter i forhold til handelskøb, er undersøgelsespligten, pligt til at tjekke om varen stemmer overens med det aftalte, og får man leveret et større parti kan man foretage en stikprøvekontrol. Det skal gøres ved modtagelsen af varen, og hvis køber har foretaget denne kontrol og ingenting er galt men skulle der senere opstå mangler, kan køber påberåbe sig mangler idet kontrollen er udført.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu