Eksamenssæt juni 2012 Essay om Litteratur og samfund – “Den svævende sympati” af Katrine Marie Guldager

Opgavebeskrivelse
Skriv et essay om litteratur og samfund. I dit essay skal du tage udgangspunkt i Den svævende sympati (tekst 4) og bl.a. overveje, om litteraturen bør være forpligtet til at forholde sig kritisk til samfundet. Katrine Marie Guldager: Den svævende sympati.

Indledning
I løbet af tiden læser man mange artikler, som man egentlig finder ligegyldige, når man er i færd med at læse. Senere kan artiklen give meget bedre mening, hvis man diskuterer emnet. Man har spekuleret over nogle nye vinkler, som man ikke havde tænkt over, før man læste. Selvom man faktisk tænkte, at ens mening var fastlagt og ikke var til at rokke med, kan det være interessant at gøre sig nogle nye tanker. Dette scenarie var jeg vidne til i sidste uge, da jeg sad over aftensmaden med min familie. Efter at have læst Kathrine Marie Guldagers artikel ”Den svævende sympati”, der omhandler litteratur i samfundet, tænkte jeg ikke mere over den. Jeg tænkte ikke, at den ville ændre på min forestilling om, hvordan jeg synes litteraturen burde være. Forestillingen om, at litteraturen er forpligtet til at forholde sig kritisk til samfundet.

Uddrag
Når man ser på kunst, er der ofte en højere bagtanke bag. Alligevel er noget af kunsten bare til for at være til. Bare til for at kunne betragte det smukke ved kunsten; netop at der ikke behøver være en samfundskritisk bagtanke, som får læseren til at filosofere videre. Det er ikke meningen man skal tænke videre over, hvorfor skulpturen mon kun har et ben.

I 1800-tallet var litteraturen præget af det romantiske billede af verden. Mange forfattere beskrev det idylliske verdensbillede, som tværtimod ikke forholdt sig kritisk til samfundet. Dog varede romantik-ken ikke mere end omkring 70 år. Den 3. November 1871 holdt forfatteren Georg Brandes sin første forelæsning i en række forelæsninger Hovedstrømninger på Københavns Universitet.

Få gratis adgang til opgaven

Upload en af dine egne opgaver og få adgang til denne opgave. Det tager kun 2 minutter