Indledning
Sofie Linde og Tessa holdte begge en tale i 2020, som har rørt nogle kontroversielle områder, hvilket har skabt røre og diskussioner i det danske samfund.

De to taler besidder visse sammenhænge i forhold til personlige oplevelser og erfaring. Det er dog to vidt forskellige medier, som talerne er udsendt på, hvilket har sine fordele og ulemper.

Begge taler bliver analyseret, vurderet og til sidst sammenlignet med formål at konkludere gennemslagskraften.

Indholdsfortegnelse
Præsentation af tale et - Sofie Linde

Præsentation af tale to - Tessa

Uddrag
Traditionstro bliver der hvert år udnævnt en til at holde en nytårstale på DR2’s deadline. I år fik rapstjernen Tessa muligheden.

Tessa troppede ikke op for at rappe, men for at anvende det talerør, som hun har forsøgt at skabe gennem de seneste år.

I modsætning til størstedelen af de nytårstaler, der blev givet omhandlende om corona, havde Tessa et særdeles andet mål og budskab med hendes tale.

Tessas fokuspunkt var nemlig ligestilling og kvindesyn. Rapstjernen fremstår som en selvstændig og stærk kvinde, som ikke er bange for at give sin mening til kende.

Hun er især kendt for hendes sangtekster, som er meget kontante og hårde. Lyrikken i hendes sange fremstår stødende over for nogle, og af den grund er hun blevet omtalt som bla

luder, som hun også nævner i talen. Dog har hun formået at hjælpe en masse unge piger med opbygge en selvtillid og få en følelse af fællesskab.

Tessa tager rollen som afsender til sig og benytter sig af en række forskellige retoriske virkemidler. Tessa forsøger at skabe kontakt til seerne ved at fastholde et alvorligt og fast ansigtsudtryk

så hun fremstår troværdig. Hun inddrager egne oplevelser og erfaringer, idet hun eksempelvis siger: “Selvom kultureliten har taget mig til sig

er jeg blevet kaldt luder og stakkels forsømte pige så mange gange, at det ikke bare kan tilskrives haters.” Her er der yderligere tale om patos, da hun appellerer til modtagerens følelser. Dette bliver analyseret yderligere senere i analysen.

Talen, er som nævnt, anbragt på DR2, som er en landsdækkende tv-kanal. Tessa starter ud med at sige: “Jeg har fået æren af at holde nytårstalen…..

I et program jeg aldrig har set.” Yderligere omtaler hun målgruppen af “deadline”, som typen, der muligvis ikke har kendskab til Tessa. Af den grund er det endnu vigtigere

at Tessa anvender relevante belæg og fremstår troværdig, eftersom hun ikke taler til hendes “kernepublikum”, som omfatter hendes trofaste fans.