Tale ved arrangement | Analyse | Mette Fredriksen

Indledning
Jeg vil analysere statsminister Mette Fredriksens tale ved arrangement for Godhavnsdrengene og andre børnehjemsbørn.

Talen blev talt ved Marienborg, den 13. august 2019. Talen har været bragt i diverse aviser og på landsdækkende TV.

Talen er blevet formidlet af statsministeren Mette Frederiksen. Hun holdt talen i anledningen af arrangementet for Godhavnsdrengene og andre børnehjemsbørn.

Det er afgørende for talen, at afsender er troværdig. Afsenderen af talen er som sagt Mette Frederiksen, hvilket er med til at skabe en stor troværdighed for modtageren af talen.

Mette Fredriksen er statsminister for Danmark, og har gjort rigtig meget for det danske land. Troværdigheden ville ikke være nær så stor, hvis det blot var en ’fremmende’ person som holdt talen, i stedet for Mette Frederiksen.

Uddrag
Ud fra hvad talen omhandler, henvender hun sig til de drengene på Godhavn, men hvor hun også henvender sig til børn som generelt har været på børnehjem i den tid.

Mette Frederiksen er meget direkte i sin henvendelse til de personer, som har været på Godhavn eller generelt på børnehjem.

Modtageren har også visse forventninger til Mette Frederiksen, når hun skal holde sin tale.

Som jeg nævnte tidligere, er Mette Frederiksen statsminister af Danmark, hvilket er med til at modtageren har store forventninger til hende, end hvis det var en ’fremmede’.

Hendes tale tilhører den lejlighedstale talegenre, idet hun holdt talen i anledningen af arrangement for Godshavnsdrengene og børnehjemsbørn .

Hendes formål med talen var også mindes om de personer, som engang var en del af Godhavn. I talen er der to argumenter.

Hun taler om, hvordan de danske børn på børnehjemmene er blevet svigtet af staten, og hvordan det ikke er børnenes skyld men de voksne.

I det første argument påstår Mette Frederiksen, at det er statens skyld at disse børn blev udsat for så alvorlige svigt og overgreb .

Hendes belæg for det, er, at det hele skete i en tid, hvor staten var ansvarlige for tilsynet af børnene .

Hun giver eksempler på, hvilken ubetalelige oplevelser drengene har oplevet, hvor ingen ting blev lagt mærke til.

Hun fortæller blandt andet, at en lille dreng, som græd af hjemve, blev tævet så meget, at han havde brækket sin arm , hvor staten ikke gjorde noget, at de ingen gang stillede spørgsmål ved hvad der var sket.

Et andet eksempel var lige efter filmen om Godhavn. En af drengene som havde boet på Godhavn, havde sagt at filmen var underspillet.

At man var nødt til at lægge et håb ind i filmen, for at det ikke skulle blive så sort i sort for, at publikum ikke magtede at se filmen.

Det er med til at vise, at staten overhovedet ikke vidste hvad der skete, selvom de havde ansvaret dengang.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu