Margarine som alternativ til smør v Opgave

Indholdsfortegnelse
Hvad er margarine?
Hvad er smør?
Hvilken påvirkning kan man få ved at indtage margarine?
Hvilken påvirkning kan man få ved at indtage smør?
Hvad er så sundest? Smør eller margarine?
Konklusion:
Bilag
- Bilag 1:
- Bilag 2:
- Bilag 3:
- Bilag 4:
- Bilag 5:

Uddrag
Margarine fremstilles hovedsageligt af flydende fedtstoffer som rapsolie, solsikkeolie, sojaolie og kokosolie.

Der er brug for at hæve smeltepunktet på disse olier, så det færdige produkt er fast og smørbart ved stuetemperatur.

Det problem løses ved at addere dihydrogen til triglyceridernes dobbeltbindinger. Denne omdannelse af olier til >>hårdt fedt<< ved addition af dihydrogen til dobbeltbindinger kaldes hærdning.

Der sker nemlig en additionsreaktion da organiske stoffer med C=C dobbeltbindinger reagerer let med andre stoffer.

Hydrogenatomer kan adderes til en dobbeltbinding, så den sprænges og omdannes til en enkeltbinding mellem C-atomerne. (Se bilag 1)

Under hærdning til margarine af fedtstoffer så er der en sandsynlighed, at nogle af de dobbeltbindinger som skulle blive omdannet til enkeltbindinger, bliver i stedet for gendannet til dobbeltbindinger med trans-form.

I og med at fedtstoffet er i trans-form så giver det bivirkninger til vedkommende da netop trans-formen har andre egenskaber end cis-formen.

Hvad er smør?
Smør er det fedtstof, som indeholder flest mættede fedtsyreenheder. 2/3 af dets fedtsyrekæder er mættede.

Forekommer der en eller flere dobbeltbindinger, er den umættet. Og det bryder det regelmæssige mønster i en carbonkæde.

Ved at det regelmæssige mønster er brudt så kan fedtsyrekæderne ikke pakkes systematisk ind mellem hinanden

Bindingerne svækkes mellem fedtsyre kæderne, og smeltepunktet bliver lavt som kan ses ved smør da smør ikke er et 100% mættet fedtstof.

Hvilken påvirkning kan man få ved at indtage margarine?
I margarine kan der være trans-fedtsyrekæder i det hvilket gør det problematisk, da indtagelse af for meget kan være årsag til hjertekarsygdomme. Derfor regnes trans-fedtsyrekæder for sundhedsskadelige.

Ved indtagelse af transfedtsyrer så er der en risikoforøgelse på 5% hvor 2 procent industrielt fremstillet transfedtsyrer påvirker forholdet mellem LDL og HDL-kolesterol på en dårlig måde.

Ernæringsrådet har fundet ud af at de andre undersøgelser siger at der er en 25% observeret risikoforøgelse som man har fundet i de prospektive befolkningsundersøgelser imens ernæringsrådet blot har fundet en risikoforøgelse på 5%. (Se bilag 2)

I forhold til med mættede fedtsyrer så har transfedtsyrer per gram mere end 10 gange højere risiko for at en hjertesygdom vil opstå, idet 2 energiprocent mættet fedt er associeret til ca. 2% øget hjertesygdomsrisiko.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu