Indledning
Dansk gummi A/S var oprindeligt en svensk virksomhed, som var kendt for dens V6-tyggegummi. Virksomheden blev i 1978 købt af den danske tyggegummikoncern Dandy tyggegummi A/S. Dansk gummi A/S er i dag et datterselskab i Dandy koncernen. I 2002 blev V6 brandet solgt til Cadbury Schweppes.

I starten af 1990’erne begyndte Dansk gummi A/S at producere nikotintyggegummi, hvilket hurtigt blev firmaets vigtigste produkt. Dansk gummi A/S er i dag en af verdens førende producenter af medicinsk tyggegummi, som sælges på B2B markedet. Produkterne bliver fremstillet på to fabrikker i Danmark og én i Indien.

Virksomheden beskæftiger cirka 650 medarbejdere. I 2015 omsatte Dansk gummi A/S for over 800 mio. kr. og havde et resultat før skat på knap 83 mio. kr.

Uddrag
Virksomheden rentabilitet er steget i analyseperioden, idet afkastningsgraden er steget i årene 2013- 2015. Den er steget fra 6,3 i år 2013 til 8,2 i år 2015. Dette er en stigning på 23%, og 1.9 procentpoint. Den ligger egentligt meget godt, hvis vi kigger i forhold til markedsrenten på 2-3%, hvilket også betyder at der er plads til et passende risikotillæg. Dette skyldes at virksomheden i perioden har kunnet skabe overskud af den indskudte kapital.

Virksomheden indtjeningsevne er også steget i perioden, da vi kan se at overskudgraden er steget fra 9.2 til 11.6 i 2015. Det er en stigning på 26,09% ca. hvilket har påvirket afkastningsgraden positivt. At indtjeningsevnen er steget alle tre år, skyldes at virksomheden har haft fokus på potentielle markeder, som har skabt en god omsætningsfremgang, da rygningsforbruget er stort.

Virksomheden kapitaltilpasningsevne har også forbedret sig i perioden 2013-2015, da aktivernes omsætningshastighed er steget fra 0.68 til 0.72, hvilket er positivt. Dette betyder så også at virksomheden aktiver er faldet, i forhold til omsætningen. Virksomheden er blevet bedre til og skabe en omsætning på bagrund af aktiverne.

Hvis vi så kigger på gældrenten, er den faldet lidt i perioden, hvilket betyder at den har påvirket egenkapitalens forrentning positivt. Den er faldet fra 2.0 til 1.7, hvilket er et fald på 0.3 procentpoint og 15%.
Da afkastningsgraden er højere, betyder dette at virksomheden tjener på at arbejde med gæld.