Indledning
Novellen ”Skrald” er skrevet af Jakobs Ejersbo og findes i novellesamlingen ”Superego”, som blev udgivet i 2000. Novellen handler om skraldemænd, der prøver at fremstå som barske machomænd, som altid kun har sig selv i fokus. Hovedpersonen har dog to sider, finder man hurtig ud af i novellen, da han virkelig også fremstår som definitionen på en mand under tøflen i hjemmet.

Foran kollegaerne skifter han fuldstændig identitet, han er rap i replikken, vellidt blandt damerne og lægger næppe fingere imellem, om hvor sej han er. Der er altså tale om en ligestillings debat og hvordan kønsroller forandres hele tiden.

Uddrag
Skraldemændenes replikker er kendetegnet ved, at de er meget frembrusende i deres sprog blandt kollegaerne. Deres ordforråd er dog ikke det samme når de står over for deres ægtefælle.

Dette gælder også hovedpersonen i novellen. Dette kan man især se i replikudvekslingen på side 150 linje 20, hvor der står ”Jeg vil hente dit skrald når som helst skat, råber jeg til hende”. Denne linje bliver det tydeligt anskueliggjort, at skraldemændene vil fremstå som rå og seje uden på.

Det kan så diskuteres hvor seje de er, når man læser side 151 linje 53, hvor jeg personen beskriver hvordan konen vil flå hans hoved af, hvis hun mener han har spildt hendes tid. Dette viser, at han nødig vil komme på tværs at sin kone, for så ved han godt, hvem der vinder diskussionen.

Til sidst på side 152 bliver man også gjort opmærksom på, at jeg personen vil gøre alt for at have plusser i bogen hos konen.

Sproget har en stor betydning i denne novelle, da det hele tiden beskriver skraldemændenes svingene attitude angående hvem de omgås. Novellens overordnet sprog er meget konkret, dog med nogle scenerier hvor der bliver beskrevet mere sanseligt f.eks. i side 150 linje 2-3 fortæller jeg personen om hvordan man holder tre sække i en hånd.

Efterfølgende bliver der så skrevet, at ens muskler vokser, når man bære skraldesækken på skulderen.

Der er ikke noget med, at det er hårdt eller jeg-personen syntes, det er en fed oplevelse. Nej, blot at ens muskler vokser i underarmen, så her går de lige til sagen uden yderligere beskrivelser.

Hvis man så kigger på side 151 linje 40 bliver der lagt væk på mange flere detaljer, ”Lars ser ned på sin snavsede underarm, hvor der er spredt små aflange mærker over pulsåren.” Her et eksempel på en mere dybdegående beskrivelse.