What is truly Scandinavian | Analyse

Indledning
Den 11. februar offentliggjorde SAS, en ny reklamevideo, der skulle promovere SAS. Titlener ”What is truly Scandinavian”

hvor den indenfor få timer formåede at få mange dislikes, men også en negativ omtale. Senere valgte SAS, at slette reklamen og fjerne den fra YouTube

men lagde den igen senere op. De fik generelt negativt kritik, og negative kommentere over de kommenterede på, alt man normalt associere med dansk, svensk og norsk.

Herunder belyser de ting, som at rugbrød ikke er dansk, men faktisk fra Tyrkiet. Grunden til mange blev sure over dette, var at SAS selv, er et nordisk flyselvskab.

SAS prøver via reklamen at ændre det perspektiv man på nuværende tidspunkt har på norden.

Uddrag
Fortælleren kan vi karakterisere som den alvidende fortæller. Fortælleren i SAS-reklamen, har altså kontrol over alt der sker i reklamen og handlingen igennem reklamen.

Vi ser det kun igennem fortællerens perspektiv. Fortælleren hopper ud og ind igennem forskellige personer, hvilket vi også ser her (00.00-00.23)

hvor fortælleren via forskellige personer, får budskabet ud omkring at alt er kopieret, og at intet rent faktisk er skandinavisk.

Tonen over fortællerens stemme, er belærende og har en anelse af arrogance over sig (00.37-00.42, 00.47-00.51). Tonen over stemmen

virker belærende, men også bedre vidende end folk fra norden. Det har den virkning, og bliver tolket som om folk fra norden burde have vidst, at rugbrød, vindmøller og barsel ikke er fra norden, men er taget fra andre steder i verden.

Vi oplever også igennem hele reklamen, at klipningen er domineret af match cut, altså vi ser fx ved 00.48-00.50

at klippet hvor rugbrødet bliver skåret over skifter over til en mand, der stiller spørgsmålstegn, til om rugbrød heller ikke er fra norden.

Samtidig med det, så har vi også en stigning af tempo hen over videoen i forhold til klipningen.

I starten, har vi som læser en meget stille og rolig følelse i kroppen. Den følelse, har vi for eksempel også pga.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu