Vi har sønderrevet det danske sprog | Analyse | Politiken

Indledning
Nu til dags er det danske sprog og den demokratiske samtale under pres. Dette kan Dy Plambeck i hvert fald konkludere i hendes artikel ”Vi har sønderrevet det danske sprog”, der blev skrevet i Politiken den 30. april 2017.

I artiklen viser hun sin bekymring for, at politikere ”nedgøre” det danske sprog med løgne, og hvordan de gør sproget mere ensformigt.

Det bekymrer hende også, hvordan de danske borgere kan svine hinanden til på de sociale medier med sexistiske og racistiske kommentarer/bemærkninger.

Uddrag
Plambecks argumenter for hovedsynspunktet, som er at det danske sprog er i forfald, er at folk taler og skriver grimt til hinanden f.eks.

over de sociale medier: ”(…) folk skriver hadske, racistiske og sexistiske kommentarer på Facebook og i avisens kommentarspor (…)” .

Dvs., at den digitaliserede verden har gjort det nemmere for det enkelte individ at skrive nedladende, hadefulde omkostningsneutrale ting til andre.

Dette har medført til, at omkring halvdelen af danskerne har en frygt for at deltage i offentlige debatter, og derfor holder de sig fra dem, da de ikke vil blive hængt ud.

Professor Vincent Hendricks deler bekymringer med Dy Plambeck. I et interview med TV2-nyhederne fra 14. november 2014 siger han, at den fysiske debat og den online debat er to vidt forskellige ting, da man ikke kan se de andres reaktioner i den online debat, på det man skriver.

Dette resulterer oftest i, at man begynder at skrive mere og mere nedladende til hinanden, hvilket er grunden til, at sproget bliver grimt.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu