Uspiselige spisesedler | Kronik analyse

Indledning
Kronikken ”Uspiselige spisesedler” er skrevet af den danske præst, foredragsholder og forfatter Johannes Møllehave (f. 1937). Kronikken blev udgivet i Politiken, d. 6. september 2008.

Den handler om at Johannes Møllehave mener at ”sladderen er blevet ubegrænset”, hvilket derved er hans påstand. Kronikken er derfor nærmest et langt belæg for denne påstand.

Han kritiserer de aviser der har deres forsidescoops stående på diverse såkaldte spisesedler overalt i byerne hvor der sælges aviser, altså aviserne B.T.

og Ekstra Bladet – sensationspressen som Johannes Møllehave kalder dem, det som mange flere nok kender som formiddagsaviserne.

Uddrag
Johannes Møllehave er meget skrap i sin argumentation for sin påstand – han sørger for at komme med så mange belæg som muligt, samt at bruge så mange typer argumenter som muligt.

Fra linje 5 til 15 kommer han med eksempler fra nogle af Ekstra Bladets spisesedler som alle omhandler emner, som af mange ville opfattes som tabuer i det danske samfund, f.eks. homoseksualitet, sex med mindreårige og mord.

I det efterfølgende kommer han så med forklaringen på, hvorfor han mener at de forskellige overskrifter ikke bør høre hjemme i det offentlige rum.

Men forinden overskrifterne, fortæller han, at det har krænket ham at han og hans børnebørn ikke kan gå til bageren uden at se dagens sladderhistorier eller mordseancer på spisesedlerne. Her bruger han sine

Analyse af ”Uspiselige spisesedler”
børnebørn, og derved børn generelt, som et virkemiddel til at underbygge sin påstand, og da vi alle, formenligt, ønsker at børnene i Danmark skal have det så godt som muligt

og altså ikke skal være ramt af de samme bekymringer som voksne rammes af – som er de ting spisesedlerne ofte omhandler.

Johannes Møllehave bruger flere gange børn i sin kronik, og han opbygger derved en form for trusselsargument, der siger, at hvis der ikke bliver grebet ind, kan det i værste tilfælde komme til at gå ud over vores børn.

Bl.a. også da han indirekte siger, at de to aviser er hykleriske, da han nævner at børn på vej til skole ser ting på spisesedlerne, som redaktionerne mener ingen børn burde have set (l. 104).

Som tidligere nævnt henviser Johannes Møllehave til en del kendte, og i endnu højere grad anerkendte, personer i forbindelse med nutidens sladder. Han henviser specielt til H.C. Andersen og flere af hans eventyrer og fabler

men også personer som Poul Henningsen, Storm P., Jesus, Einstein og Benny Andersen bliver nævnt i teksten. Man kan altså ikke kritisere Johannes Møllehave for ikke at henvise til nogle personer som alle kender eller har hørt om.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu