Tyngde | Analyse | Jens Blendstrup

Indledning
Psykisk vold i parforhold, manipulation, modsætninger og kontrol er et udbredt problem i mange parforhold.

For personen i parforholdet der ikke er i kontrol, kan det være svært at sætte en stopper for denne behandling, og forlange fælles løsninger, respekt, og dermed mødes på midten. Især da det er meget tabubelagt at tale om.

Det er blandt andet noget af det som forfatteren Jens Blendstrup tager fat i, i sin novelle Tyngde. Den er en del af novellesamlingen ”Pludselig flæben” fra 2007.

Novellen beskriver og kritiserer kontrollerende parforhold, og forsøger at gøre op med alt den tunge og alvorlige tilgang der er generelt, hvis man vil frem her i livet.

Novellen viser at kærlighed kan gøre blind. Novellens to centrale personer er Nikolaj og Lulu som er to store modsætninger, der alligevel falder for hinanden på en café.

Uddrag
Miljøet i novellen har en satirisk tone, idet at den fremstår som om, at alvorligheden i sig selv er mere værdifuldt end glæden i livet.

Det foregår i indre København på Nansensgade og omegn, og senere i novellen flytter de til Hvidovre. Derudover er de en enkelt gang på besøg hos Nikolajs forældre, i deres sommerhus i Holbæk.

Novellen foregår i nutiden, hvilket man kan tyde ud fra at den er skrevet i et moderne sprog. Novellen foregår i et realistisk univers, dog er der brud på realismen idet at tyngden på Lulu bliver beskrevet på en absurd måde.

Tyngden bliver blandt andet beskrevet som pontoner af bly, som hun har anbragt, og bundet fast på maven.

Derudover havde Nikolaj fundet på, at hun skulle giftes med to strygejern bundet fast på hofterne for at gøre det mere intenst, samt have tunge vægte på hendes arme.

Det ses som et billede på, at Nikolaj tynger Lulu ned, og ødelægger hendes ellers store livsglæde. Som jeg kom ind på i indledningen, er novellens to centrale hovedpersoner Lulu og Nikolaj.

Lulu er en ung kvinde, og en meget glad person. Hun lader sig ikke tynge af livets problemer, og er af person meget let af sind.

Hun går på sygeplejerskeskole, fordi hun gerne vil være god ved andre mennesker. I novellen er der også flere gange sammenligninger imellem Lulu og fugle, hvilket er et symbol på glæde, harmoni, frihed og kærlighed.

Dette ses eksempelvis på side 10 hvor der står ”som helt tog pippet fra hende” og på side 65 ”Nej, nej, kvidrede Lulu tilbage” og igen på linje 74 ””ligesom pipfugle, der bare hopper og hopper”.

Igennem novellen ændres hendes livsglæde dog stille og roligt, uden at hun selv opdager det. Hun er også meget naiv idet, at hun synes at det er skørt og sjovt, at hun skal tælle til ti før hun må snakke.

Hun bliver dog mere og mere træt og udmattet, og på deres gåtur på stranden sakker hun efter Nikolaj og hans forældre. Hun sætter store fodspor.

Hun er altså tynget meget ned, og er ganske træt. Nikolaj løber tilbage til hende, og på linje 131 siger han ” Hvor ser du fin ud, skat.

Det er næsten som at se den film, hvad hedder den nu, Broken Back Mountain”. Hun kigger træt på ham, og for første gang kunne hun godt lade vær med at smile”.

Nikolaj er en ung mand, som er en modsætning af Lulu. Han kan ikke finde ud af at have det sjovt, og grine.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu