Indledning
Topskattelettelser har gennem mange år, været et vigtigt og omdiskuteret emne i dansk politik. De to politiske fløje kæmper på hver sin side af debatten, og netop dette emne deler ofte vandene mellem de danske vælgere.
Rød blok argumenterer ofte for at topskatten skaber lighed og at den giver vigtige penge i statskassen, mens blå blok argumenterer for at topskatten mindsker beskæftigelsen og folks motivation til at arbejde.
Men hvilke argumenter bruges der ellers i debatten om topskattelettelser, og hvem betaler egentlig den omdiskuterede skat?
Uddrag
Påstanden om hvorvidt at en sænkelse af topskatten ville skabe arbejdspladser, er også meget omdiskuteret af de to parter.
Jacob Ravn fra Dansk Erhverv, er sikker på at en topskattelettelse vil give et øget arbejdsudbud, og henviser til finansministeriet som påstår at Danmarks velstand vil stige med 9,25 milliarder samtidig med at beskæftigelsen vil øges med 8.300 mennesker.
Dette er Allan Madsen helt uenig i, da en skattenedsættelse på 5 procent kun vil øge beskæftigelsen med 100 personer, gennem deltagelseseffekten, ifølge ham.
Han mener i stedet at man skal fokusere på de negative finansieringseffekter som er forbundet med en skattelettelse. Dette kan modargumenteres ved at fokusere på antal arbejdstimer, fremfor antal beskæftigede.