To verdener | Analyse | J.P Jacobsen | 10 i Karakter

Indledning
”To verdener” er skrevet af J.P Jacobsen i 1879 under tidsperioden, det moderne gennembrud. Novellen foregår i to verdener i en landsby, som ligger ved floden Salzach.

I den ene halvdel i øst af landsbyen, findes der fattige mennesker som bor i fattige huse. Hvorimod den anden del af byen bor der rigere mennesker i huse, som er hyggeligere.

I byen bor der en svag og syg kvinde. Hendes uhelbredelige sygdomsforløb, har gjort hende udtæret og svag. Ved floden Salzach ser kvinden en båd, men hun vælger dog at fortsætte mod kirkeklokkerne.

I mange år havde kvinden lidt af smerte fra hendes sygdomsforløb. Hun havde prøvet at blive helbredt af intelligente koner, hellige kilder og en enøjet gammel mand.

Uddrag
Der bliver igennem novellen altså skiftet med de indre tanker til ydre beskrivelser af miljøet og omgivelserne.

Novellen blev skrevet under naturalismen i det moderne gennembrud, som gjorde at værket fokuserede på mennesket som væsen.

Den alvidende fortæller form gør, at novellen fortæller os hvordan tingene i virkeligheden er. Den uhelbredelige syge kvinde mener, at det er tryllevæsken, som har gjort hende rask.

Dog fortæller den alvidende fortæller at det er den nye fattige læge, som har gjort hende rask. ”(…) måske også en ny fattiglæge, der var kommen der på egnen, havde bevirket en forandring i hendes sygdom” (Linje 24 s. 2).

Selvom der igennem novellen er fokus på den syge uhelbredelige kvinde gennem den alvidende fortæller stil, kommer der også fokus på båden. ”Båden var nu lige under huset, og ligesom den var der, var der en om bord

der tændte sin cigaret.”(Linje 11 s. 2). Som her beskriver en ny vinkel fra først til den syge kvinde, til passagererne i bådens vinkel. Den alvidende fortæller stil gør at der kan foretages en personkarakteristik af den syge uhelbredelige kvinde.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu