Tale | Analyse | Mette Frederiksen | 10 i Karakter

Indledning
I denne opgave vil jeg foretage en analyse af Statsminister Mette Frederiksens tale ved et arrangement for Godhavnsdrengene og andre børnehjemsbørn den 13. august 2019.

Den er som titlen afslører formentlig skrevet af Mette Frederiksen, samt hendes rådgivere. Den tager udgangspunkt i et møde for Godhavnsdrengene og børn fra andre børnehjem i Danmark.

Børnehjemmet Godhavn blev i 1893 oprettet i Tisvilde, og det fungerede som en institution for de drenge, som var ”adfærdsvanskelige”.

Uddrag
Her bruger hun autoritets-argumentet og etos til at få troværdighed i sin tale, men bestemt også en rygdækning. Hun bruger mange ord til at belyse nogle modsætninger, eksempelvis omsorg og tæsk, inde og ude.

Alle disse ord vil jeg senere i min analyse lave et semantisk skema over. Der er ingen tvivl om, at hun gør brug af patos. Bare med disse to eksempler og generelt i hele hendes tale.

Efterfølgende referer hun også til filmen ved navn ”Der kommer en dag”, der er blevet lavet på baggrund af børnehjemmet i Tisvilde. Men denne film er ifølge hendes modtagere blot en underspillet dokumentar.

For det er så ledes, at man var nødt til at tilføje noget håb ind i filmen, så den ikke blev håbløs. ”For at det ikke skulle blive sort i sort, at publikum ikke magtede at se filmen”.

Rent sprogligt er dette citat meget præget af patos, men også styrkemarkører, gentagelser og anafor. Mette Frederiksen påstår, at hun selv har forsøgt at se filmen hele to gange, men uden held.

Det, at hun påstår at have prøvet af se filmen to gange, kunne godt være et skjult talargumentet. Denne udtalelse forstærker hendes brug af generaliserings-argumentet.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu