Spøgelsesbilist | Analyse | Charlotte Weitze

Indledning
Novellen, Spøgelsesbilist af Charlotte Weitze handler om ejendomsmægleren Bo. Novellen strækker sig over en aften, hvor Bo er til julefrokost med sit arbejde.

På denne enkelte aften når vi at komme bag facaden på den stille og succesfulde ejendomsmægler Bo, da hans barndomshjem bliver en del af en quiz til julefrokosten, som sender ham tilbage til barndomshjemmet.

Hovedpersonen, Bo i novellen, ”Spøgelsesbilist” af Charlotte Weitze er en voksen mand med et succesfuldt arbejde som ejendomsmægler.

Hans privat liv virker dog mindre succesfuldt, da han har svært med at åbne op overfor andre mennesker, inklusiv arbejdes kollegaen Lina, der har en åbenlys interesse i ham.

Dette får vi også indblik når der bliver fortalt, at Bo har opholdt sig på et børnehjem, ”Men i den første tid….ingen forstod” .

Uddrag
Udover de forskellige fremstillingsformer oplever vi også forskellige slags indre komposition i Novellen. Det er fx den kronologiske rækkefølge med flashbacks samt hjemme-ude-hjem og in medias res med en åbenslutning.

Der er en kronologisk rækkefølge i novellen, da begivenhederne i fortællingen følger efter hinanden i den tidsmæssige rækkefølge, som de foregår i.

Kronologien brydes dog, da vi oplever brug af flashbacks i novellen, da Bo pludselig står i sit gamle børneværelse . Hjemme-ude-hjem er også en fremstillingsform i novellen, da Bo starter samme sted som han sluttet.

Han starter på restauranten (hjemme), hvor efter han ender i hans barndoms hjem (ude) og til sidst ender på restauranten igen, nemlig hjem.

Udover dette bæger novellen også bræg af in medias res, da vi starter midt i en begivenhed, hvor Bo befinder sig til firmajulefrokost, og slutter med en åbenslutning, fordi der ikke gives nogen klar løsning på Bo’s konflikt og vi som læsere selv skal vurdere resultatet.

Novellen er skrevet med fortællertypen, alvidende person også kaldt 3. persons fortæller. Dette ser da hovedpersonen bliver beskrevet som han eller Bo , samt ved at fortælleren formidler alle personernes tanker og følelser, og ved alt hvad der foregår.

På samme tid ses det at fortællertypen, er en alvidende person da der i novellen benyttes flashbacks og skjulte, men senere synligere fortællerkommentarer , som alle er kendetegn ved en alvidende fortæller type.

Udover at Forfatteren, Charlotte Weitze inddrager sig selv i novellen ved hjælp af fortællerkommentarer, benytter hun også mange andre slags sproglige virkemidler, som tillægsord og sætningsopbygningen, lange perioder.

Tillægsordene som indgår i novellen, er for eksempel, brun, åben, forsvundet og dyb. Et stykke i teksten med mange tillægsord ses fx på side 2 linje 86 – 89.

De lange perioder findes på side 4 linje 141 – 142 og linje 144 – 145- Dette gør novellen nem at læse og forstå.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu