Spøgelsesbilist | Analyse | Charlotte Weitze | 10 i Karakter

Indledning
Novellen hedder spøgelsesbilist. Den er skrevet af Charlotte Weitze og udgivet tilbage i 2012. For at definere at spøgelsesbilist er en nov. In medias res.

Vi starter direkte ved en julefrokost. Få personer. Vi møder Bo og Lina, samt hører kort om hans forældre. Kort fortælling.4 Sider lang, og med et kort handlingsforløb.

Indledning, udvikling og afslutning. Julefrokosten, bilturen og opdagelse af hus, kører tilbage. Noget på hjerte, et budskab → Teksten har noget på hjerte, som den gerne vil sige

Novellen handler om Bo. Bo er ikke som alle andre, han er vokset op med døve forældre, og har ikke ligesom alle andre børn fået udviklet sig et rigtigt sprog.

Bo har ikke boet med hans forældre hele livet, hans forældre blev påkørt af en flugtbilist da han var 6 år,. oOg lige siden da har han kort boet på børnehjem og ellers hos hans “nye” forældre.

Bo har trods hans opvækst fået en gave, han er den bedste ejendomsmægler som længe er set. Høreapparatet har hjulpet ham til en lysere fremtid, nu mangler han bare modet til at åbne sig op for Lina.

Novellen foregår ved en julefrokost enten på fyn eller sjælland med udsigt over storbælt, derover foregår den også ved et forladt hus beliggende mellem E20 og togskinner.

Uddrag
Det fysiske miljø er et fint voksen med atmosfære at lidt ungdoms hygge miljø. Nemlig, da de er til julefrokost, og at folk tildeler deres roser til deres borddame

er en lidt mere gammeldags facon, der oftest bliver gjort af voksne, og at det er muligt at de kan køre bil, men de føler sig stadig unge og derfor kommer det miljø, da det drikke, hujer og klapper og har en fest.

Men miljøet skifter mod et dystert og uudforsket miljø. Vi kommer ud til et hus, der er mørkt. Vi ved ikke hvor vi er andet end, at det er mellem en motorvej og togbane, planterne er tilgroede og det hele virker generelt mystisk.

Ergo er der forskellige miljø, der er slags modsætninger, for det ene er energisk og det andet stille og mystisk.

Det sociale miljø i starten ved julefrokosten afspejler ikke vores hovedperson men er dog det modsatte af vores Hovedperson.

Det sociale miljø er nemlig meget energisk, folk er snaksagelig, der sker mange høje lyde og man kan mærke feststemningen, hvor Bo er stille.

Han siger ikke så meget eller gør ikke det store. Lina har indflydelse på Bo, for hun gør ham mundlam, men gør også miljøet nemmere at være i

for han kan sætte sit fokus på kun hende og derfor med til at gøre miljøet positiv, da der i forbindelse med Lina bliver beskrevet

”gode” tillægsord. Den etniske grupper, der tilhører miljøet er en dansk etnisk gruppe, for de står med danske normer fx fest og hygge, men også at de får Flæskesteg og øl.

Der er tale om et forholdsvist realistisk univers da dette nemt kunne ske i virkeligheden. Det er en meget virkelighedsnær fortælling der foregår i et moderne miljø som mange af os kender fra vores liv.

Hovedpersonens forældre døde i en bilulykke da de blev påkørt af en spritbilist imens de var i gang med at ordne deres have ude ved autoværnet tæt ved den travle motorvej.

I dette univers benyttes der også en del symbolik i form af farver og forskellige elementer så som roserne eller det med at bo er en spøgelsesbilist der køre i den forkerte retning.

Teksten er opsat i en meget standardopsætning med Titel og forfatter. Der er 5 afsnit. Vi kan inddele teksten i 4 kapitler.

Første kapitel er “julefrokosten” (Start - linje 24) → Bo er til stede ved julefrokosten, og vi får handlingen omkring julefrokosten at vide.

Næste kapitel vil vi kalde “flugten” (Linje 25-74) → Bo flygter fra nutiden og Lina, han vil skal væk og han vil gerne hjem, fortsætter indtil han holder ind.

Det tredje kapitel vi kalder vi “opdagelsen” (Linje 75-152) → Lyden af et tog der brager giver Bo motivation til at gå på opdagelse og udforske skoven og huset, hvor han møder sig selv.

Og det sidste kapitel vil vi kalde “tilbage til virkeligheden” (Linje 153-slut ) → Et tog brager, og han får tidsfornemmelse igen, og tager tilbage mod julefrokosten.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu