Spionen | Analyse | Peter Seeberg

Indledning
Peter Seeberg, en af de store danske forfattere af den danske modernisme, bringer i novellen ”Spionen” fra novellesamlingen ”Eftersøgningen” sin absurde og eksistentielt undrende tilgang på spil.

Spionfigueren man møder i novellen, ønsker at infiltrere sig ind i en gruppe cykelister, med håb om egen tilfredsstillelse.

Det er dog ikke hans første mission og måske ikke hans sidste, men for ham er vigtigheden i dem altafgørende for hans udvikling og fremtid.

Uddrag
Hovedpersonen i novellen er en ung mand på 23 år og som gentagne gange karakteriserer sig selv som at være en spion. Man møder ikke hans fysiske tilstand som hvordan han se ud.

Dog er han novellens førstepersonsfortæller og dermed får et stærkt indblik i hans tanker og følelser.

”En flok forsøger altid at skræmme aspiranter bort, husker jeg. Således på skoler, kollegier, frimurerloger og soldaterafdelinger” (Afsnit 7).

Spion-jeg’et har tidligere haft svært ved at passe ind og måske ikke altid følt sig velkommen med det samme hos en ny gruppe.

På samme måde hører man heller ikke om fortællerens familie eller venner på noget tidspunkt. Man får ikke mange oplysninger af, at fortælleren skulle have et liv med meget indhold.

”Det meste jeg oplever er sådanne brudstykker, som interesserer, så længe de står på.” Spion-jeg’et har ikke nemt ved at bevare interessen for sin omverden.

Med brug af ordet ”brudstykker” hentyder teksten, som det skal forstås, at der ikke er den store sammenhængskraft i fortællerens liv.

”Jeg tvinger mig til at gå ned, for i grunden har jeg stadigvæk mere lyst til at sove længe om morgenen og passe mine sløve vaner, men da jeg er treogtyve, er jeg vis på at det er for tidligt at dø.”

Spion-jeg’et virker generelt deprimerede og har virket det i længere tid, idet han siger, at han bare vil passe sine sløve vaner.

Man skal dog ikke tage hans lille sans for optimisme fra ham, der i bund og grund er den, der får ham ud på cyklen i ukendt socialt territorie.

Han savner eller opsøger en mening med livet. ”Det matematiske forhold til dét, der sker omkring én, hvor man regner resten ud ved at lægge et par indtryk sammen, er i længden en dræbende kompensation for at være personligt fanget.”

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu