Som englene flyver | Naja Marie Aidt | Analyse

Indledning
Novellen ”som englene flyver” er skrevet af Naja Marie Aidt i 1993. I novellen udspilles dette psykologiske drama, hvor disse 2 spaltninger af samme afkom gennemlever denne cyklus af modgang.

Novellen er baseret på søstrenes autoerotiske og objekterotiske handlinger og tendenser over for sig selv og hinanden.

Hvad prioriteres højest, og kommer selvindsigten frem, når det er stolthed versus sit eget idealbillede? Er disharmonien i det indre og det ydre årsagen til det endelige resultat?

Uddrag
Sisse er denne udfordrende og dragende pige, som går til ekstremer for at få hvad hun gerne vil have. Sisse er besat af at komme op at flyve når Creepy tilbyder hende et rus. Men hvad er det hun er besat af?

Måske nærmere at finde sin egen identitet og leve op til sit eget og familiens idealbillede. Men hun kan ikke – hun er fanget i ond cyklus, hvis afhængighedsdannelse afspejles i hendes ofringer og handlinger.

Hun siger ”Til sidst var synet og lugten af blod det eneste der løftede os højt nok op”1 Hun er nødt til at gå til ekstremer for at føle og drømme det hendes eget idealbillede siger.

Hvordan hun drømmer sig til Californien med sandstrande og sol. Hun drømmer måske om at være ligesom hendes søster, men hendes stolthed og fastlåshed erkender det ikke.

Hun drømmer om at være ligesom en engel, flyve ligesom en engel og leve op til hvad hendes mor kaldte hende ”Hun var sådan en lille engel, sådan et rigtigt lille englebarn”

Sisse laver nogle grove hyperbler for at underbygge hendes meninger og holdninger.

Hun gør det for udadtil at vise at hun har styr på det og under ingen omstændigheder vise svaghedstegn.

Vi ser hende rent denotativt virke utrolig selvstændig overfor søsteren i hendes udstråling, men når det kommer til stykket rent konnotativt, er hun total uselvstændig på alle måder. Hun klarer sig kun på almisser fra søsteren og Creepy, hvor Creepy tager sex som betaling.

Hendes søsters status som klinikassistent hos en tandlæge og det faktum, at hun bar en hvid kittel, symboliserer frelser ligesom engle er.

Hver eneste gang søsteren opsøger kontakten afviser Sisse hende ikke blot. Hun bliver hånet og sablet ned uden nogen grund.

Selvom hun ikke ejer noget eller har nogen social status formår hun alligevel at skabe autoritet i søskendeforholdet.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu