Skyggen analyse | H.C. Andersen

Indledning
Skyggen er et kunsteventyr skrevet af H.C Andersen i 1847, der giver en fortælling om ”den lærde mand” og hans skygge ”skyggen”. Skyggen foregår egentlig som to fortællinger der er i gang samtidig. Hvor den ene er Den lærde mands udvikling, som har et ude hjemme ude forløb. Her snakkes der om det faktum at den lærde mand først er ”ude” mens han er nede sydpå, og søger viden samt inspiration.

Derefter er han taget hjem til norden igen, hvor han er hjemme. Derefter vender han med skyggen til syden igen, hvor han så er ude. Skyggen har derimod et hjemme-ude-hjemme forløb, eftersom den først er i syden, og så tager op til den lærde mand i norden, og så sydpå igen.

Meget overordnet handler kunsteventyret om hvordan skyggen langsomt udvikler sig, bliver rig og i sidste ende simpelhent overtager den lærde mans plads/liv. Skyggen er normalt et symbol på en underpersonlighed, eller en konflikt med sin personlighed, fordi det er noget gemt som følger én overalt. Det kunne meget vel være H.C Andersens underpersonlighed, men det kommer der mere om senere.

Uddrag
Den anden periode, er den som er i konflikt med romantikken, og det er romantismen. Skyggen repræsenterer romantismen fordi den symbolisere den lærde mans id, altså han drifter og hans subliminale mørke ego. Skyggen er en del af den lærde mand, en underpersonlighed med seksuelle tanker, med begær og ego. Romantismen kendes også ved disharmoni og splittelse, og det har vi i den lærde mand.

Han er splittet, hvor skyggen er hans anden halvdel, hans ”forbudte” tanker og længsler. Så eventyret fortæller om en personlighedskonflikt, en identitetskonflikt og især en konflikt mellem to perioder, romantikken og romantismen.

På side 2 linje 72 står der; ”Hvad er det? Sagde han, dan han kom ud i solskinnet, jeg har jo ingen skygge! Så er den virkelig gået i aftes og ikke kommet igen”

Lige før det citat, sker der det i eventyret, at han har set en smuk slank jomfru på altanen overfor, og hans skygge vandrede derind, men skulle fortælle den lærde mand hvad den så derinde.

Hvis man antager at skyggen symbolisere han begær, drifter og seksuelle tanker” kan man sige at hans tanker vandrede ind hos jomfruen, og han har nok tænkt på at have sex med hende, eller noget andet i den retning. Men dagen efter da han stod op, var skyggen væk, altså hans drifter eller begær var væk, og hans personlighed var nu igen hel og ikke splittet mellem id og super ego.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu