Skal jeg skamme mig over at være dansker | Analyse | A. A. K.

Indledning
Om det gælder krig, kærlighed eller rejsen til at blive en integreret og veluddannet dansker, så kender vi alle nok alle følelsen at have en fjende.

Lige præcist det at have fjender er noget, som er sat fokus på i kronikken med titlen ‘Skal jeg skamme mig over at være dansker?’, der er udgivet i Jyllands-Posten den 3. august 2018.

Kronikken er skrevet af Ayhan Al Kole, som er uddannet læge i Danmark med anden etnisk baggrund, hvori han skriver, at han på sin ‘dannelsesrejse har måtte kæmpe på flere fronter, en slags skyttegravskrig med fjenden på begge sider: de højreorienterede nationalister og de ikkeetniske danskere’.

Mere præcist mener Al Kole at de højreorienterede nationalister bekæmper hans tilstedeværelse i Danmark samtidig med at uintegrerbare ikkeetniske danskere skælder ham ud for at være “for dansk”. Spørgsmålet lyder nu på om Ayhan Al Kole har ret i sin påstand.

Uddrag
I forbindelse med sin argumentation appellerer Al Kole til modtagerens fornuft. Al Kole anvender logos i følgende citat, “Det kunne f.eks. være ligestilling af køn, ytringsfrihed og demokratisk frihed.

Det er svært at være uenig i ordsproget, for hvem ønsker, at fremmede skal diktere, hvordan ens husorden bør være?”.

Desuden appellere Al Kole til modtagernes følelser, hvoraf patos anvendes i følgende citat, “I alle mine år i Danmark – fra folkeskole, gymnasium, universitet, arbejdsplads – har jeg måtte lade mig blive ydmyget og skældt ud af lærere, kolleger og patienter, fordi ”min gruppes” opførsel er uanstændig”.

Således formår al Kole at skabe medlidenhed til sig selv ved at fremstå som et offer for modtagerne. Ikke desto mindre formår skribenten at skabe etos ved bl.a.

at oplyse sin profession som læge, og dermed formår Al Kole altså at skabe troværdighed, eftersom det at være læge er en højt respekteret profession, som kræver flere års uddannelse.

Ligeledes inddrager Al Kole op til flere gange eksempler fra sin uddannelsesforløb som læge til at underbygge sin påstand.

Al Kole inddrager ligeledes sproglige billeder, herunder metaforer, hvilket fremgår af følgende citat, “En intolerant, xenofobisk og antidemokratisk gruppe, der taler med to tunger”.

I overført betydning skal ‘det at tale med to tunger’ tolkes at højreorienterede er dobbeltmoralske, hvilket skribenten efterfølgende beviser ved at fremvise følgende eksempel.

“De ønsker indvandrere ud på arbejdsmarkedet, men de synes, at de stjæler job fra ”rigtige” danskere”.

Ikke desto mindre gør skribenten brug af sammenligner, som set i følgende citat, “På min dannelsesrejse har jeg måttet kæmpe på flere fronter, en slags skyttegravskrig med fjenden på begge sider: de højreorienterede nationalister og de ikkeetniske danskere.”

Ved at benytte metaforer og sammenligninger formår skribenten at lege med sproget, hvilket har den effekt at det gør sproget mere spændende for læseren, hvilket hjælper med at fastholde læserens opmærksomhed.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu