Sex | Analyse | Jan Sonnergaard | 12 i Karakter

Indledning
Novellen ”Sex” omhandler en alkoholiseret jeg-fortæller, som oprindeligt var i byen med sine venner. Han er dog blevet efterladt, og vi følger derfor hovedpersonen i mødet af en smuk, tynd ung kvinde.

Trods hovedpersonens intention falder de i snak. Han prøver at efterlade hende til baren, men hans indre bevidsthed tvinger ham til at opretholde et høfligt ydre, som modstrider hans indre tanker.

Hovedpersonens smigrende ydre samt misforståelser i de to karakterens hensigter og kommunikation resulterer i, at de ender hjemme i kvindens fine lejlighed.

Hovedpersonen begynder nu at forstå kvindens lille inde verden, som er fuldt af ensomhed, svigt samt et lavt selvværd. De ender med at have sex hele to gange, mens de stadig er i en alkoholiseret tilstand.

I slutningen af novellen falder den smukke kvinde i søvn med et håb om, at de den kommende dag kan foretage sig noget socialt sammen.

Dette er imidlertid ikke en mulighed, da jeg-fortælleren tager sit tøj på og forlader lejligheden.

Novellen slutter altså med, at hovedpersonen smutter uden at give besked og dermed efterlader den kvindelige karakter sovende.

Uddrag
Kvinden i novellen ligger i den samme mentale tilstand som novellens hovedperson. Hun har lige gennemgået udviklingen fra ung til voksen, hvilket har resulteret i ensomhed.

I modsætning til hovedpersonen ønsker hun at binde sig til en person. Hun tager de første skridt mod forholdet i et håb om at skabe en relation til hovedpersonen.

Jo længere vi går ind i fortællingen, jo mere åbner hun sig op (udviklingen fra side 96 til 97). Hun søger samvær. På overfladen virker hun perfekt, som et glansbillede.

Hun er slank, smuk (side 93, afsnit 1), har en køn latter (side 93, afsnit 5), sød (side 94, afsnit 1) og så har hun en flot lejlighed (side 95, afsnit 5).

Med andre ord er hun det perfekte glansbillede, men hvis man dykker dybere, beskriver hovedpersonen hende som; for tynd.

Desuden er hun blevet efterladt af sin eks (side 96, afsnit 1) og bliver nu igen efterladt af hovedpersonen. Så bag det perfekte glansbillede er hun en skrøbelig, ulykkelig og ensom kvinde.

Forholdet mellem de to karakterer er bygget på trangen til at være social. Begge parter har henholdsvis en bevist eller ubevist trang til at skabe et socialt forhold.

Deres følelser for hinanden er dog vidt forskellige, hvilket resulterer i et mislykkedes forhold i slutningen af novellen. Hovedpersonen føler en vis form for ligegyldighed

”Og jeg tænkte at nu jeg var her. Kunne jeg lige så godt tage de fordele, der måtte byde sig, for et hul er et hul, om det så sidder i røven…”.

Vi ser her, hvordan hovedpersonen blot er ligeglad med pigen, da han bevist udnytter hende, hvor hun som kontrast har et dybt ønske om at skabe en længer varig relation

trods hendes dækkende udtagelser (side 96, afsnit 2). ”….og så sagde hun et eller andet om, at hun kunne gå en tur ”ned til søerne” eller i biografen”. Sættes dette uddrag i kontrast til hovedpersonens udtagelser

opstår den mentale problematik. Forholdet afspejler altså hvordan individer handler forskelligt på ensomhed. Deres midlertidige forhold forstærker kontrasten mellem individers samværssøgen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu