Seksuel ligestilling under Det moderne gennembrud | DHO

Opgavebeskrivelse
Hvilke holdninger kom til udtryk i Sædelighedsfejden i slutningen af 1800- tallet? Gør rede for kvindens og mandens vilkår i det borgerlige ægteskab. Giv en analyse af udvalgte kilder fra Debatten

i"Social-Demokraten" april 1887 ang. Sædelighedsfejden http://www.kvinfo.dk/kilde.php?kilde=226 Giv en analyse og fortolkning af Herman Bang Foran Alteret (1880).

Fokus i analysen skal bl.a. være på skildringen af den unge pige (Agnes) og hendes situation samt fortælleteknikken. Diskuter om debatten om de to køns seksuelle ligestilling stadig er aktuel.

Indledning
I perioden 1870-1890 fandt Det moderne gennembrud sted. En ting, der fyldte meget under perioden

var kvindens vilkår og rettigheder i både ægteskabet og i samfundet samt, hvordan seksmoralen var vidt forskellig mellem mændene og kvinderne.

Disse ting førte til en stor debat, i takt med, at kvinderne fik nok af at være undertrykte og afhængige af mændene. Debatten endte med at blive meget populær, og debatten fik navnet ”Sædlighedsfejden”.

En kvinde, der havde meget indflydelse på kvindens vilkår og rettigheder var Elisabeth Grundtvig. Hun afholdte et foredrag med navnet ”Nutidens sædelige lighedskrav”.

Mødet vækkede stor debat mellem A.C Meyer, Johanne Meyer og Anne Bruun, og deres debat blev bragt i avisen ”Socialdemokraten”.

Debatten viser rigtigt fint, hvordan der var splittede holdninger omkring håndteringen af kønsmoralen, og derfor har jeg valgt at inddrage en analyse af udvalgte kilder fra debatten.

Jeg synes, at det er interessant at se på, hvordan forskellen på kvindernes og mændenes vilkår og roller var under Det moderne gennembrud og, om det kun var kvinderne i underklassen, der blev undertrykt.

Derfor har jeg også valgt at inddrage en analyse af Herman Bangs novelle ”Foran alteret”, der belyser, hvordan et ægteskab kunne se ud under Det moderne gennembrud samt datidens kvindesyn.

Jeg synes også, at det er interessant at finde ud af, om den seksuelle ligestilling overhovedet stadig er aktuel i samfundet nu til dags, hvilket jeg vil diskutere til slut i opgaven.

Indholdsfortegnelse
1. Indledning…………………………………………………………………………………....2

2. Opgaveformulering…………………………………………………………………………2

3. Redegørelse………………………………………………………………………………...3-4

4. Analyse af Debatten i ”Social-Demokraten”…………………………………………….5-6

5. Analyse og fortolkning af Herman Bangs ”Foran Alteret…...………...…….7-9

6. Diskussion…………………………………………………………………………………..10

7. Konklusion…………………………………………….…………………………..………..11

8. Litteraturliste………………….…………………………………………………………12-13

Uddrag
I tidsperioden 1870 til 1890, også kaldet Det moderne gennembrud var startskuddet til en markant forandring i samfundet.

Romantikken var nu over, og det var slut med at sætte et glasbillede på alt ting, derimod satte man i stedet fokus på virkeligheden både i samfundet, men også i litteraturen.

Det moderne gennembrud var også på mange måder en afgørende periode for kvinders kamp omkring seksuel ligestilling.

Som årene gik, så gik det op for folk, at det ikke var retfærdigt, at kønsmoralen var anderledes overfor mændene end, hvad den var for kvinderne.

I takt med, at mange var utilfredse med et samfund uden ligestilling mellem kønnene, så startede den offentlige debat ”sædlighedsfejden”

som var den første behandling af seksmoralen og en begyndelse på alle forhandlingerne om seksmoralen.

I Det borgelige udgangspunkt i 1870’erne, var der et klart idealt om, at begge parter inden et ægteskab var kyske Samfundet havde dog på denne tid accepteret

at mændene havde et seksuelt monopol, hvor mændene kunne være sammen med kvinder udenfor ægteskabet uden nogle fordomme.

Det blev accepteret, selvom der faktisk var en Almindelig Borgerlig Straffelov fra år 1866. Loven beskrev blandt andet, at det var ulovligt og strafbart at have sex uden et reproduktivt formål.

Det lå både i loven og i samfundsmoralen, at når man ikke var gift, så var det forbudt at have sex, og derfor var kyskhed et ideal i samfundet for de ugifte mennesker under Det moderne gennembrud.

For borgerskabets kvinde var det både et mål og en nødvendighed at blive gift med en mand, der kunne forsørge hende, og dermed var kvinden nødt til at blive gift i en tidlig alder.

De fleste mænd giftede sig først omkring 30-årsalderen, så de havde mulighed for seksuel erfaring inden et ægteskab, hvilket ofte var i form af voldtægt eller med en prostitueret kvinde.

Selvom det strider mod den lov fra 1866, så var det ganske normalt, at manden gjorde sig seksuelle erfaringer, inden han blev gift og endda også lidt ved siden af ægteskabet. .

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu