Sædelighedfejden | DHO

Indledning
Sædelighedsfejden var en ophedet debat, der foregik blandt diverse forfattere og politikere.

Det var en debat der især kom ind og fokuserede på emner som køn, seksualitet og moral for første gang i flere hundrede år. I sædelighedsfejden kom kvindens rolle i både det politiske samfund og derhjemme i spil.

For at dykke nærmere på dette emne har jeg taget udgangspunkt i følgende problemformulering: ”Hvordan så man på borgerskabets kønsroller mod slutningen af 1800-tallet?”

Besvarelsen på problemformulering understøttes af analyser af 2 tekster skrevet af henholdsvis Amalie Skram og Carl Ploug. Formålet med analyserne er at fortolke synet på kvinder både politisk og seksuelt.

Indholdsfortegnelse
Indledning.............................................................................................................................................2
Sædelighedfejden .................................................................................................................................3
Børnenes opdragelse i borgerskabet.....................................................................................................4
Hvordan kommer kønsrollerne til udtryk i Amalie Skrams ”Forrådt”?...............................................5
Hvordan skildrer Carl Ploug kønsrollerne og kvindernes stilling i sit indlæg i debatten om valgret for kvinder? ...................... 6
Vurdering af hvilke muligheder og begrænsninger henholdsvis Amalie Skrams ”Forrådt” og Carl
Plougs indlæg i debatten om valgret for kvinder? har i forbindelse med at kunne fortælle om kvinders liv og sociale stilling ......... 8
Konklusion - Hvordan så man på borgerskabets kønsroller mod slutningen af 1800-tallet? .............. 9
Obligatoriske kilder og litteraturliste ................................................................................................. 10

Uddrag
Forfatteren Amalie Skram skrev i 1892 en roman ved navn ”Forrådt”. Fortællingen foregår i borgerskabet og giver et indblik i en ung kvindes livsproblemer.

Uddraget handler hovedsageligt om en ung, 17-årig kvinde ved navn Aurora, der tilsyneladende er havnet i et ulykkeligt ægteskab. Novellen starter med at Aurora gør klar til sit bryllup hjemme hos sin mor, hvor hun ikke kan holde tårerne tilbage, på grund af tanken om at hun snart skal giftes.

Da Aurora skal på bryllupsrejse med sin mand Riber på skibet Orion, hører hun ham en nat nævne en anden kvindes navn i søvne. Aurora spørger så sin mand ind til dette navn og finder så ud af, at han en dag før deres bryllup havde overnattet hos noget der lyder som en britisk prostitueret ved navn Emmy.

Aurora afskyer Riber fra det øjeblik og stikker så af grædende og gemmer sig alene et sted på skibet. Det lader så til, at Aurora står mellem valget om at ende sit liv ved at springe i havet eller leve livet videre så barsk som det nu er.

Berthe Amalie Skram, født 1846 og opvokset i en lille by ved navn Bergen, levede selv i en meget lav klasse i samfundet hele sin barndom .

Skram blev som i ”Forrådt” gift med en meget ældre mand end hende selv. Hendes ægtemand var den 9 år ældre skibskaptajn August Møller, og hun var selv meget ulykkelig i alle de 13 år de var gift .

Ved at kigge på disse ligheder mellem romanen og hendes virkelige liv kunne man forestille sig at hun i ”Forrådt” havde valgt at beskrive sit eget liv. Dette spørgsmål vil blive taget op senere i opgaven.

Skram har skildret kønsrollerne på den måde at kvinden var underlagt manden og at han havde den primære magt. Dette kan man blandt andet se når fru Ingstad siger ”Fra nu af har din mand ubetinget ret og magt over dig” .

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu