Indledning
Vi kender det alle sammen. Vi sidder og ser fjernsyn en lørdag aften og pludseligt bliver afsendelsen afbrudt.
Dog ikke af ’breaking news’, pressemeddelelser eller andre vigtige indslag, men af noget helt andet - nemlig reklamer.
Reklamer har altid haft i sinde at appellere til seeren, men eftersom seerens idealler skifter, gør reklamernes også.
Med 2010’ernes øgede klimafokus, ser vi nu lang flere reklamer hvor klimabevidsthed er et essentielt element.
For netop at appellere til seerens ideal, er det nu alle fra IT-firmaer til spilfirmaer der tager del i klimabevidstheden.
Et eksempel på det sidstnævnte kan f.eks. ses ved vores eget statslige spilfirma, Danske Spil, og mere specifikt ved deres afdeling ’oddset’.
Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver
Uddrag
Noget af det interessante ved denne reklamefilm er at den ikke kun er fokuseret på at sælge en service, men også at ændrer forbrugerens vaner.
På den måde kunne man måske sige at der er mere tale om en kampagnefilm, men eftersom at Danske Spil bruger deres betting-service som et virkemiddel til at skabe spænding
er det dog stadig klart at der er tale om en reklamefilm. Dette står også klart når vi graver lidt dybere ned i filmen og de virkemidler der bliver brugt.
Umiddelbart kunne det godt virke som en modtagerorienteret reklamefilm, hvor målet ikke er at sælge et produkt eller pudse sin egen glorie, men at få modtageren til at ændre sin vaner og tage aktiv stilling til en vigtig del af deres liv.
I dette tilfælde er der tale om klimaet, hvor Danske Spil forsøger at gøre modtageren mere klimabevidst og dermed forhåbentligt ændre nogle af sine mindre klimavenlige vaner.
Men når man giver reklamen et gensyn, står det klart at det ikke er gældende. Reklamen er i virkeligheden langt mere afsenderorienteret end man umiddelbart skulle tro.
I en tid hvor klimabevidsthed og grøn omstilling er nøgleord i nyhederne vil langt de fleste firmaer ændre deres image så det passer befolkningens fokus, hvilket især gør sig gældende for Danske Spil i denne reklame.
Noget andet der er yderst interessant ved denne reklamefilm, er hvordan den er bygget op omkring en analogi.
Det vil altså sige at man forklarer en ting, ved brugen af en anden. I dette tilfælde forklarer Danske Spil klimaforandringerne og de katastrofale følger de kan have, ved hjælp af deres egne betting-begreber.
Så i stedet for at oddsene ændrer sig alt efter hvad der sker i en fodboldkamp, ændrer de sig i stedet for alt efter hvor klimabevidste vi er i vores hverdag.
Denne analogi er velfungerende og kreativ, og fungere godt indtil den sidste scene. I betting-verdenen har man ikke selv mulighed for at påvirke oddsene som vi ser manden gøre i reklamefilm – dette er nemlig kaldet matchfixing.
Skriv et svar