Privatisér dog det kongehus | Analyse | Gretelise Holm

Indledning
Det danske kongehus er et af de ældste i verden. Monarkiet startede i Danmark omkring år 958, og vi har levet med det lige siden.

I dag er Danmark et moderne og demokratisk samfund, men samtidig et af de 20 lande i verden, der stadig lever med monarki.

Derfor er der flere der sætter spørgsmålstegn til, hvorfor vi egentlig støtter et arveligt monarki, der koster de danske statsborgere flere hundrede tusinde om året.

Gretelise Holm har skrevet en kronik, der kritiserer kongehuset på den baggrund. Hun mener at statsborgere i det demokratiske Danmark bør kunne bestemme, om de vil støtte monarkiet, og at kongehuset ikke bør gå i arv.

”Arveligt monarki strider mod de internationale menneskerettigheders paragraf 1 om, at alle mennesker er født lige og frie.”

Dette er et af de stærkeste argumenter ifølge Holm, fordi det går imod den demokratiske tankegang i Danmark.

Uddrag
Det andet belæg for påstanden er hvordan kongehusets arvelige monarki går imod demokratiet, og hvordan det desuden ikke er dansk.

”Og arveligt demokrati strider mod de to grundlæggende demokratiske principper om, at folket selv vælger sine repræsentanter, og at alle er lige for loven”.

Vi kan ikke selv have den mindste indflydelse på, hvem der skal sidde på tronen. Her argumenterer hun for at det næste kongepar på tronen er hel australier og halv franskmand. Om vi kan lide de royale, om de er danske eller ej. Vi skal stadig betale.

2 hjemmel er at samfundet ikke har et valg til at trække sig. Vi er tvunget til at støtte kongehuset i et demokratisk land, hvor der burde være et valg.

”Vi undersåtter har derimod ingen mulighed for at trække os. Vi er tvunget til at leve i det indskrænkede monarki”.

Statsborgere har ingen indflydelse på selve kongehuset, og skal samtidigt uden valg, betale for de royales private sponsorering.

Det er det politiske korrekte argument, da Holm henviser til normer om hvad man burde- og ikke burde gøre.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu