Privatisér dog det kongehus | Analyse | Gretelise Holm

Indledning
Danmark er et af de 20 lande i verden, der stadig lever med monarki. I Danmark har vi Magrethe og resten af kongehuset, og hvert år koster det de danske skatteborgere mange millioner kroner.

Flere undrer sig netop over, at det er danskerne der skal finansiere kongehuset. Det diskuteres også ofte, om hvorvidt vi kan kalde os et demokratisk land

når vi egentlig også har et arveligt monarki. Alt dette udtrykker Gretelise Holm sig om i kronikken ”Privatisér dog det kongehus” fra 2019.

Uddrag
Gretelise Holms overordnede påstand er, at Danmark reelt set ikke er et demokratisk land så længe vi har et arveligt kongehus og, at det skal være frivilligt at finansiere dette, hvis det skal beholdes.

I kronikken er der en masse argumenter og belæg for den overordnede påstand. Første eksempel på et belæg til Gretelise Holms påstand er

at Danmark overtræder de internationale menneskerettigheders paragraf 1 om, at alle mennesker er født lige og frie. Derudover strider det arvelige monarki også imod de to grundlæggende demokratiske principper om

at folket selv vælger sine repræsentanter, og at alle er lige for loven. Dette argument er et autoritetsargument, da det almindelig sund fornuft og hvad der er rigtigt og forkert.

Hjemlen for denne påstand er, at hvis menneskerettighederne overtrædes, er det forkert. I Danmark er man normalt meget fornuftig og overholder menneskerettighederne, men på dette punkt er vi ikke helt skarpe alligevel.

Et andet belæg for påstanden er, at det aldrig er dokumenteret, at et kongeligt besøg har forbedret handelsbalancen. Mange mener, at kongehuset er godt for Danmark

da det tiltrækker turister og på den måde tjener penge, men dette er dog aldrig dokumenteret. Dette argument er også et autoritetsargument, da det er eksperter

der har med handelsbalancen at gøre. Hjemlen til dette belæg er, at landet ikke tjener penge på kongehuset, og dermed er det ikke en nødvendighed for Danmarks økonomi.

Et tredje belæg er det danske kongehus i virkeligheden ikke er helt så dansk. Gretelise Holm argumenterer blandt andet med, at det næste kongepar på tronen er en halv franskmand og en hel australier.

Hjemlen til dette belæg er, at alle danskere ikke skal være tvunget til at finansiere et kongehus, der ikke selv er dansk.

Et fjerde og sidste belæg er, at dronningen skal underskrive love, og har på den måde en magtfuld position som hun ikke er valgt til.

Hjemlen for dette belæg er at have en magtfuld position, som man ikke er valgt til er udemokratisk. Dette er derfor et stærkt argument for, at arveligt monarki er udemokratisk.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu