Privatisér dog det kongehus | Analyse | Gretelise Holm

Indledning
I nutidens samfund har vi hver enkelte borger en holdning og fokus på monarki i Danmark. Men alligevel bliver det ikke gjort til en frivillig sag, om hvorvidt man bare kan melde sig ud.

I denne kronik er det en kritik af det danske kongehus, som Gretelise Holm dansk journalist og forfatter sætter fokus på. Hun har i kronikken ”Privatisér dog det kongehus” en stor fokus rettet mod det arvelige monarki

som strider imod mange af de grundlæggende demokratiske grundideer, som det skulle forstille at siges vi har her i Danmark, hvor befolkningen selv vælger deres repræsentanter

ligeledes skulle det forestille sig at alle er lige for loven. I kronikken leder Gretelise Holm efter et svar på, hvorfor det ikke bliver gjort til en frivillig ting, om man vil støtte kongehuset eller ej.

Uddrag
Som nævnt tidligere mener Gretelise Holm at vores arvelige monarki strider imod vores grundlæggende demokratiske grundideer.

Påstanden for det er ”Vi undersåtter har derimod igen mulighed for at trække os. Vi er tvunget til at leve i det indskrænkende monarki (grundlovens ord)” (side 1, linje 37-40).

Belægget for dette er ”Hvordan man vender og drejer det, er arveligt monarki så grundlæggende i strid med den demokratiske grundidé

at man som borger i det mindste burde have retten til at holde sig udenfor og undlade at bidrage til uvæsenet” (side 1, linje 41-47).

Hjelmen for det er at vi er ”tvunget” ind i monarki, som det danske samfund kalder demokrati, vi har altså ikke selv muligheden for at træde ud af det – kun hvis grundloven bliver lavet om.

Tager man fat i det centrale argument i kronikken, så er det som overskriften også siger, at vi skal Privatisér kongehuset.

Gretelise Holm hovedpåstand i teksten er altså at hun vil have Privatiseret kongehuset, således det bliver frivilligt, om man har lyst til at støtte det eller ikke. Belægget for det

og derfor også hovedbelægget i kronikken er at man som borger burde have retten til at holde sig udenfor, og ikke lade sig bidrage.

”Hvordan man end vender og drejer det, er arveligt monarki så grundlæggende i strid med den demokratiske grundidé, at man som 45 borger i det mindste burde have retten til at holde sig udenfor og undlade at bidrage til uvæsenet” (side 1, linje 41-47).

Her understreges det altså, at det er i strid med den demokratiske grundide, og at man som borger burde have retten til at holde sig udenfor.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu