Indledning
At få arbejdsliv og dagligdagen derhjemme til at gå hånd i hånd, kan være en udfordring, specielt når man er fotograf midt i en krigszone.
At stå klar til at modtage sin datter til studenterkørsel og stå klar med kamera ved en krigs højdepunkt er en planlægning, som ikke altid kan garanteres.
Dette er tilfældet for krigsfotografen Jan Grarup, som foretager en stor del af sit arbejde i krigsramte lande.
Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver
Uddrag
Dette ses på billede 1 . Her får seeren et billede af miljøet Jan Grarup arbejder i og de mennesker han omgives. Her ses også kropssproget af det sårede barn og de bekymrede omkring ham.
Derudover oplever vi også Jan Grarup i halvnær og supertotal, disse påvirker tilskueren på to forskellige måder.
I halvnær kommer man tæt på personerne og dette giver tilskueren en mulighed for at se personernes ansigter og reaktioner.
Halvnær bruges tit i dialog scener og dette er også tilfældet i billede 2 . I dette tilfælde fortæller Jan Grarup om, at det som fylder allermest for ham lige i det øjeblik er, at hans ekskone er blevet alvorligt syg med kræft i hjernen.
I billedet ser vi ham netop fra brystet og op, og det vil påvirke tilskueren i og med, at det bliver mere personligt og vi får Grarups følelser at se helt tæt på. Det er en måde, hvorpå instruktøren leger med det iscenesatte, netop for den effekt det giver.
En modsætning til denne beskæring er supertotal. Billedbeskæringen supertotal bruges i starten af optagelserne af konfliktområdet og kan ses på billede 3.
Denne beskæring sørger for at give seeren et overblik over Jan Grarups arbejdsplads, som krigsfotograf i de barske omgivelser.
Støv, sand og ødelæggelse er, hvad vi som seere kan uddrage fra et udsnit som dette. Videoklippet (02:52-04:00) i forbindelse med billede 3 gør også brug af håndholdt kamera.
Dette sammen med den rå virkelighed i udsnittet er et eksempel af instruktørens forbrug af autentisitet. Et andet tilfælde af instruktørens brug af autensitet er i klippet (08:50-09:00) hvor vi oplever Grarups hverdag med teenage-døtre.
Det, at Jan Grarup står og tager en diskussion med sin datter, er meget autentisk da dette ikke er noget som er opstillet eller påvirket på nogle måde.
Skriv et svar