Planen | Analyse | Morten Pape | 10 i Karakter

Indledning
Prolog er et uddrag af romanen planen, som er en selvbiografisk roman skrevet af Morten Pape i 2015. Romanen handler om fortællerens opvækst på amagere i Urbanplanen, som kom på ghettolisten i 2010.

Romanen giver os et indblik i en opvækst i et fattigt og multikulturelt miljø, hvorpå vi ser et andet Danmark, hvor det ikke altid er lige nemt.

Uddrag
På hans skole har de voksne ikke haft den store autoritet. Der er kommet tiltag om at der er en voksen der skal iføre sig en grøn refleksvest, for at gøre sig selv mere synlig overfor eleverne.

Her drikker vikaren samtidigt kaffe, fordi det får ham til at se mere voksen ud, samt det gør ham mere autoritær. Han skal i frikvarteret kunne irettesætte børnene samt skille dem fra hinanden i en slåskamp.

Vikaren er meget usikker i hans kropsprog og dette er ifølge jeg-fortælleren noget som enhver i skolegården kan lugte på langafstand6.

Dette viser sig så for at være sandt, da vi til slutningen af uddraget høre om en episode hvorpå vikaren bliver spyttet på af 5 drenge.

Vikaren gør heller ikke noget, når børnene bliver for vilde og græder7. Dette giver indblik i kulturen på skolen, hvor man ikke har respekt for andre.

Skolen er heller ikke særlig ren, da toiletterne bliver beskrevet således ”Mine indvolde trækker sig sammen som et pindsvin da jeg ikke længere kan holde vejret og er nødt til at indånde stanken fra skoletoilettet.

Det kradsbørstige potpourri af dufte med noter af ammoniak og gamle honningmadder får mig næsten til at kaste op i den misfarvede håndvask foran mig”8. Alt dette er med til at skabe et elendigt skolemiljø for en dreng at vokse op i.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu