Planen | Analyse | Morten Pape | 10 i Karakter

Indledning
Prologen er et uddrag af romanen Planen, som er skrevet i 2015 af Morten Pape. Romanen er baseret på Papes barndom og opvækst i et ghettoområde på Amager.

Det miljø, som Pape befandt sig i var præget af et overtal af personer med anden etnisk baggrund. Prologen har fokus på et barskt miljø, som påvirker Pape på godt og ondt.

Pape er jeg-fortælleren, og udtrykker sig gennem romanen ved brug af sproglige billeder og et holdningspræget ordvalg.

Uddrag
Det sociale miljø er ængsteligt og foruroligende. Pape giver udtryk for at kvarteret er præget af vold og kriminalitet. Folk ifører sig ”dynejakker, sorte kasketter og engang skinnende hvide sko”, (s. 2, l. 4).

Dette er med henblik på at fremstå frygtindgydende, og skabe frygt hos andre beboere og forbipasserende. Pape har oplevet alt dette med egne øjne, og kan skrive under på følelsen af at være særdeles anderledes.

Fra barnsben blev ham og de andre børn præsenteret for det voldelige miljø i den tidlig alder. Dette har påvirket dem til fremadrettet at blive mere voldelige i deres handlinger.

Det var en del af hverdagen, at blive skubbet, drillet og råbt af, og der var ikke nogle som satte en stopper for disse aktiviteter. ”Fulderikker og junkier og bistandsklienter sidder på bænkene foran skolen”, (s. 1, l. 26).

Dette citat referer til, at skolen heller ikke var et trygt eller sikkert sted. Det var blot en del af ghettoen, selvom det hovedsageligt var små børn, som befandt sig der. Pape var vant til denne hverdag suppleret med vold, gråd og rådvildhed.

Prologen er baseret på Papes eget liv, og kan derfor perspektiveres til ham. Uddraget er på det grundlag skrevet med hjælp af en biografisk metode, som medfører, at læseren får et indblik i personens liv og synspunkt.

For at give dette indblik gør Pape brug af billedsprog med det formål, at læseren får et billede af, hvordan det var at vokse op i et miljø som dette.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu