Indledning
Den glidende overgang fra brug til misbrug, begynder som regel ved at man eksperimenterer med alkohol eller stoffer.

Med tiden kan forbruget udvikle sig, så bruget sker oftere og bliver mere problematisk. Stoffer skaber afhængighed af en bestemt følelse.

Følelsen af munterhed, velbehag og ikke mindst følelsen af tilfredshed. Denne følelse fungerer som en flugt fra dagliglivets problemer og vanskeligheder.

Udviklingen fra brug til misbrug kan tage overhånd, og kan medføre skadelige konsekvenser. Unge såvel som voksne benytter sig af midler som tager dem et pust væk fra hverdagen.

Stofferne er blevet en central del af den normale hverdag. Mange længes efter følelsen af tilfredshed, som opstår ved indtagelse af stoffer. Stofferne bliver hermed brugt som et balancepunkt, som holder hverdagen ligevægtig.

Uddrag
Titlen ”Paradis” referer til personernes forhold til stoffer. Når de to personer indtager stoffer, er alt overskueligt og de befinder sig et lykkeligt sted som er smukt og idyllisk.

De befinder sig i paradis. Titlen giver læserne en reference til syndefaldsmyten, som omhandler Adam og Eva.

Syndefaldsmyten er en beretning om, hvordan Adam og Eva, blev fristet af en slange til at spise af træet til kundskab om godt og ondt.

I forhold til novellen ”Paradis” bliver de to personer fristet af det hårde byliv, til at tage stoffer. I stedet for at tage en bid af æblet, giver de sig i kast med stoffer. Efter første eksperiment med stoffer, ændre deres hverdag til misbrug.

De prioriterer den nemme løsning i form af stoffer og følelsen af tilfredshed, i stedet for at gennemgå hverdagen som en hver anden.

De to personer er blevet lokket i fordærv. Storbyen presser på, og driver dem ind i en kold og fjendtlig verden, hvor de må kæmpe med eksistens og modstå fristelser.

Vi bliver præsenteret for de to personer, som lever et kaotisk liv i storbyen, side 1 linje 8 ”Jeg var flyttet til storbyen, og min verden havde aldrig været mindre”.

De to personer lever sammen i en lille leglighed i København, med en central beliggenhed til de mest nødvendige ting.

Jeg-fortælleren føler sig ensom i storbyen, selvom personen er omgivet af mennesker døgnet rundt.

Det er en stor omvæltning at flytte hjemmefra, hverdagen er anderledes og andre faktorer skal tilpasse omstændighederne. Storbyens liv præger eksistensen.

Der kan argumenteres for at ”Paradis” omhandler to typer miljøer: Det fysiske miljø og det sociale miljø. Det fysiske miljø omhandler novellens primære miljø, der vor den geografisk udspiller sig.

Det fysiske miljø tager plads i deres lille lejlighed, som er indrettet med mørke møbler, side 1 linje 23 ” Jeg arbejdede på pubben, den mindede mig om lejligheden på grund af de mørke møbler”.

De to personer lever i et hårdt miljø, som er præget af stoffer, det ses tydeligt når Bach-Lauritsens beskriver jeg-fortællerens rolle på jobbet

side 1 linje 31”Jeg fik klap i røven og drikkepenge og vaskede den syrlige stank af sprit og cigaretter ud af håret i det kolde vand hjemme i køkkenet om natten”.

Bach-Lauritsens beskriver klappet i røven, som en normal hændelse og ikke en krænkelse af seksuel chikane.

Jeg-fortælleren reagerer ikke nedladende på klappet i røven, hvilket betyder det må ske ofte. Jeg-fortælleren finder sig i det hårde miljø, og lader det være en adfærd hun er vant til at skulle håndtere uden en reaktion.

En reaktion kan i dette tilfælde føre til kontroverser på arbejdspladsen, hvilket ikke ville være godt, da jeg-fortælleren har brug for pengene.