Pälsen | Analyse | Hjalmar Söderberg

Indledning
Hvad er meningen med livet? Dette er et af de store filosofiske spørgsmål, som kan være meget svært at svare på. Der er dog flere ting, der påvirker vores egen opfattelse af livet. Tro, håb og kærlighed, er de tre teologiske dyder. Disse ord og symboler er velkendt for mange mennesker, men hvad betyder de egentlig for os?

De påvirker alle sammen vores hverdag mere eller mindre, måske er den mest genkendte kærligheden, som kan udspille sig i forskellige former. Udover tro, håb og kærlighed er der forskellige andre faktorer, der har en væsentlig rolle i det store spørgsmål. Dette kan være mere håndgribelige begreber som med mennesker, materialisme, familie, succes osv.

Novellen Pälsen som er skrevet af Hjalmar Söderberg i 1898, omhandler problemstillingen med alle disse faktorer, som spiller ind på et menneskes opfattelse af meningen med sit eget liv, samt værdien af sig selv som menneske.

Uddrag
Forfatteren af denne novelle er Hjalmar Söderberg, en svensk forfatter født 2. juli 1869 i Stockholm, og senere død 14. oktober 1941 i København. Han var en forfatter, der havde en stor passion for retfærdighed, anstændighed og sund fornuft, hvilket skildres tydeligt i novellen.

Både i form af det etiske spørgsmål om utroskab, samt retfærdigheden i, at Richardt ender med at få det hele, hvorimod doktor Henck ender med ingenting. Udover disse passioner var han også en forfatter, som beskæftigede sig meget med menneskelige relationer, politiske situationer og religiøse overbevisninger.

En af hans helt store stilistiske kendetegn fra hans novellesamling Historietter er brugen af ironi om alvor. Han skriver bl.a om de store metafysiske spørgsmål, men gør det på en humoristisk og ironisk måde. Et andet kendetegn end hans brug af satire er hans valg af fortællere. Han bruger ofte en troværdig 3 persons fortæller, men han fremstiller ham på en sådan måde, at han fremstår utroværdig.

Få adgang til hele opgaven

Upload en opgave og få adgang til denne opgave

Hvor brugbar var denne opgave?

Klik på stjernerne for at bedømme opgaven!

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal anmeldelser

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!