Overvågningskapitalismen | SRO | 12 i karakter

Indledning
”Privatlivet, sagde de, var den pris, man måtte betale for alle de overdådige fordele i form af information, forbindelser og andre digitale goder, lige nøjagtig hvornår, hvor og hvordan man ville have dem.

Disse forklaringer afledte vores opmærksomhed fra den omvæltning i dybet, der kom til at ændre reglerne for kapitalismen og den digitale verden”1.

Overvågning er et omfattende begreb og kan komme med både fordele samt ulemper for både indviet, men også for samfundet.

Nogle ville mene, at verden er ved at udvikle sig til en ny verdensform. En verdensform, hvor overvågning er det centrale og hvor privatlivet ikke længer er et krav.

Men hvad dækker overvågning egentligt over, og hvilke konsekvenser kan det skabe for menneskeligheden og dets privatliv?

For at kunne besvare projektets opgaveformulering gives der først en definition af overvågning- begrebet. Efterfulgt af en gennemgang af Shoshana Zuboff teori om overvågningskapitalismen, som er fremtrådt de seneste 19 år.

Dette vil lede frem til en analyse og fortolkning af Dave Eggers filmatiserede roman ”The Circle” (2017), som bruges til at undersøge hvilke mulige konsekvenser overvågning kan have for hovedpersonen i filmen.

Opgaven afsluttes med en diskussion om overvågningskapitalisme og hvorvidt det har konsekvenser for individets frihed.

Indholdsfortegnelse
Indledning s.4
Overvågning: hvad er det?.......................................................................................................s.4-5
Hvad er overvågningskapitalisme: teori af Shoshana Zuboff……………………….s. 5
Analyse af ”The Circle”……………………………………………………………………….s. 6-8
Overvågningskapitalismen fører til intrumentarisme…………………………………..s. 8-10
Konklusion…………………………………………………………………………….……….….s.10
Litteraturliste……………………………………………………………………………………s.11

Uddrag
Overvågningskapitalisme defineres af Shoshana Zuboff, som en ny form for kapitalisme med særligt fokus på overvågning.

Det er en ny økonomisk verdensform med henblik på menneskets tilværelse, som her betragtes, som et frit tilgængeligt råmateriale for hemmelige kommercielle metoder med fokus på indhentning, forudsigelse og salg6.

Dvs. at overvågningskapitalismen gør private menneskelige erfaringer til ressourcer på markedet, hvor private menneskelige erfaringer bliver gjort til gratis råmateriale samt grundlaget for nye produkter der skal markedsføres7.

Virksomheder såsom Google og Facebook, er de største virksomheder, som har været med at til at skabe og udvikle denne nye form for kapitalisme i følge Zuboff.

Overvågningskapitalismen har udviklet sig hen over de seneste 19 år, uden nogen form for lovning eller begrænsning fra myndighederne8. Det første produkt i overvågningskapitalismen var Googles forventede klikrate.

Dette udviklede sig herefter til adfærdsdata. Adfærdsdataen begyndte herefter at blive indsamlet mere målrettet. Brugernes søgeadfærd på computeren begyndte at blive indsamlet, som systematiske oplysninger.

Dette skete ikke kun fra computeren men også andre enheder9, hvilket medfører mugligheden for at påvirke menneskets handlinger. Hermed fratager det menneskets selvbestemmelse, hvilket også bliver også kaldet for instrumentarisme.

Med teknologiens udvikling har overvågningen også udviklet sig, da mobiltelefoner blev mere avancerede blev man i stand til at indsamle informationer fra bl.a. kamera, GPS m.m.

Dvs. at mange aspekter af privatlivet kan og vil blive indsamlet i dag10. Dette gøres i mange tilfælde uden samtykke og uden individets kendskab.

---

”The circle” er en amerikansk triller fra 2017. Filmen er instrueret af James Ponsoldt og skrevet af Dave Eggers. ”The Circle” er basseret på Dave Eggers roman med det samme navn fra 2013.

”The Circle” handler kort fortalt om Mae Holland, som er filmens hovedperson. Mae får sig en jobsamtale hos firmaet The Circle ved hjælp af hendes veninde, Annie, og ender med at få jobbet.

The Circle er et firma, der kombinerer alle online udvekslinger, så som sociale medier, personlige kommunikationer, sundhedsoplysninger og andre former for brug af internettet.

Firmaet bruger denne nye form for teknologi, som i følge dem bruges til at skabe et mere effektivt samt et mere ansvarligt samfund.

Dette gøres specielt ved at gøre privatlivet, forretning og regeringen mere transparent, hvilket man kan gøre via. brug af kameramontering og andre former for data.

Mae starter som en medarbejder og begynder hurtigt, at arbejde sig op til et højere rank. Her begynder hun, at få mere information omkring firmaet samt mere indflydelse.

Dette ender ud i, at Mae selv ender med at gå transparent. Dvs. at Mae filmer alt hvad hun foretager sig på en dag. Mae har derfor kun 3 minutter for sig selv, når hun går på toilettet.

Alle andre handlinger og former for kommunikation skal være transparente. Dette ender med at have stor betydning, samt mange konsekvenser for Maes privatliv. Hun ender også med at miste kontakten med både familie og venner.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu