Indledning
Kærlighed og lyster står på mange måder overfor hinanden. På den ene side har man en følelse af at elske og sværme for en person.

På den anden side er det kroppen og en indre trang, som styrer, hvordan man opfører sig. Forelskelse kan være vanskeligt og et tillidsbrud kan frembringe en dyb følelse af svigt, som kan være svær at komme over.

Men realiteten er, at høje forventninger oftest ender med skuffelse. Alt er ikke altid, som man regner med. Kærlighed kan være en svaghed, som gør én forblændet. Denne kærlighed beskæftiger ”Oppe i Michigan”, skrevet af Ernest Hemingway, sig med.

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
Novellen ”Oppe i Michigan” følger indbyggerne i den lille amerikanske by Hortons Bay i Michigan, med særligt fokus på den nydelige tjenerinde Liz Coates og smeden Jim Gilmore.

Man følger deres dagligdag og normer, i det aflukkede samfund. Liz Coates har en forkærlighed for Jim Gilmore og alle hans træk, men desværre viser Jim ikke, at det er gengældt.

En dag tager byens mænd ud for at jage og i mellemtiden længes Liz efter ham og fremstiller scenarier i hovedet om dem sammen.

Da han endelig vender tilbage, er alt dog som det plejer, og Liz’ lyst til at være i hans nærvær er kun blevet forøget.

Han ender med at se hende i køkkenet og kysse hende. De to går derefter en tur, hvor tingene udvikler sig og Jim ender med at forgribe sig på Liz, som prøver at sige fra.

Novellen udstiller en længsel efter kærlighed, eller en forestilling deraf, som for Liz Coates får et fatalt udfald i det hun ender med at blive seksuelt udnyttet af manden, som hun ellers troede hun elskede.

Fortælleren er en 3. personsfortæller med indre syn, som primært følger Liz Coates’ synsvinkel: ”Nu tænkte Liz hele tiden på Jim Gilmore” (s. 1, linje 33) og ”Hun tænkte intenst på ham” (s. 3, linje 94). Der beskrives altså gentagende gange, hvor meget Liz holder af og tænker på Jim.

Skrivemåden er meget observant, hvilket gør at Liz virker meget intens og ude af stand til at få Jim ud af hovedet. Hun har ingen kontrol over følelserne, som gør at hun næsten ikke kan være i sig selv.

Liz Coates beskrives som en nydelig pige, der er tjenerinde hos familien Smith. Hun havde pæne ben og gik altid rundt med et rent forklæde. Hun virker glad og ivrig, efter at se og tilfredsstille Jim.

Hun er en livlig pige, og selv om hun gerne ville være sammen med Jim, siger hun stadig fra og beder ham om at holde op, da han begynder at røre ved hende.

Da Jim er færdig og sover, går Liz hjem igen og noget er forandret. ”En kold tåge kom op gennem skoven ude fra bugten” (s. 4, linje 141). Her beskrives den ellers smukke natur og bugt, som kold og skummel.