Oh, Romeo | Analyse | Merete Pryds Helle

Indledning
Det er en roman om to mennesker, der mødes, om kærlighed og sød musik. Men det også en roman om modsætninger, der mødes og mangel på forståelse fra omverdenen.

Merete Pryds Helles roman ”Oh, Romeo” er en moderne genskrivning af Shakespeares klassiker Romeo og Julie.

Den verden, som romanen foregår i, er på mange måder sort/hvid. Det er en verden sat op i en "os versus dem" mentalitet.

Det er en verden med en fin linje mellem liv og død. Romeo, en iransk flygtning, kører rundt i sin taxa i Københavns gader og drømmer om et bedre liv.

Samtidig sidder Julie, der er datter af borgmesterkandidaten for Danmarks Flagparti, rigtig ensom i sin lejlighed på Sankt Hans Torv, når hun om aftenen kommer hjem fra sit ph.d.-studium i retsmedicin.

De to unges verdener er på mange måder lignede. Når de mødes midt i den grå hverdag, ser de begge en mulighed for at fjerne de sorte og hvide nuancer og skabe en bred vifte af farver, der gør livet mere farverigt for dem end før.

Uddrag
Julie er 32 år gammel, og studere i retsmedicin. Julie har sort krøllet hår og fregner, vi får meget mere af ved om hendes personlighed end hendes udseende.

Hun bor alene og er ved at være træt af hendes veninder fordi de alle har mand og børn. Hun føler sig også meget ensom af den grund.

Hendes veninder vil være der med deres småkvækkende smil og små børn og mænd, Julie ved selv at hadet til veninderne kommer, fordi hun så gerne ville være som dem.

Citatet ” jeg længes sådan efter at elske nogen ” (s.15 l.7) viser også at Julie er desperat og søger kærligheden.

Julies familie befinder sig i overklassen. Hendes forældre bor i en villa, hendes far der er tideligere muremester har bygget. Han er medlem af Dansk Flagparti og borgmesterkandidat. Hendes mor ejer en blomsterbutik og er stor fan er hvidvin.

Julie og sin far sidder en dag og ser tv, hvor de snakker om etniske danskere og terrorister. Både faren og hende bror er imod indvandrer hvilket Julie bestemt ikke er.

Flere gange i teksten udtaler Julies far sig negativt mod en person på grund af deres hudfarve, hvilket indikerer hans racisme. Grunden til farens racisme kommer af fordomme.

Julies far har en klar holdning om udlændinge. ”Se, siger han. - Det er det jeg altid har sagt. I det mindste for de dem fængslet, otte terrorister, hvad giver du mig, før de springer os alle i luften og indfører sharia.

De skulle skydes sku’ de”. ”Håh, siger faren. -Bare vent til vi kommer til, min pige, så kommer der andre boller på suppen”. (S.64 l. 3 & 11). ”Vi er heldigvis en kommune med få indvandrere, siger han.

- Med mig som borgmester vil ikke én af dem være en byrde for samfundet, det skal være mit første løfte”. (S.103, l.27). Her finder man hurtigt ud af, hvilket miljø Julie er vokset op i og, hvorfor det bliver svært for hende at fortælle sin forældre om Romeo.

Julies tilværelse er negativ. Hun deler ikke samme meninger som hendes familie, og hendes veninder har styr på livet. Hun søger efter kærligheden, og bekræftelse.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu