Novellen fingre | Analyse og fortolkning

Indledning
Novellen ”fingre” er skrevet af den islandske forfatter Friða Isberg. Den er en del af novellesamlingen ”Kløe” som udkom i 2020.

Novellen har fokus på hovedpersonens ikke så succesfulde kærlighedsliv, og tager fat i nogle problematikker som mange mennesker i samfundet kan nikke genkendende til, såsom at man i et forhold kan have forskelige forventninger, hvilket kan føre til problemer i et forhold.

I denne analyse vil jeg sætte fokus på novellens komposition, fortæller, tid og miljø, personer samt sproglige virkemidler. Til sidst vil alt dette ende ud i en fortolkning af novellen.

Uddrag
Der står ikke direkte i teksten hvilken tid handlingen foregår i. Der er dog meget der tyder på at den foregår i nyere tid. Sproget er med til at give os læsere en ide om at det foregår i nyere tid

da der bliver brugt nogle moderne vendinger og ord, som f.eks. at der bliver brugt engelske udtryk, som ”forever alone” og ”actually” der er meget moderne at bruge i nyere tid.

Man hører også at hovedpersonen snakker i mobiltelefon på et tidspunkt, hvilket igen indikere at det foregår i nyere tid.

Når vi skal se på novellens miljø, skal vi både kigge på det fysiske miljø og det sociale miljø. Det fysiske miljø er det eller de steder hvor handlingen foregår.

I denne novelle forgår handlingen i en bil. Det får vi at vide allerede i starten af teksten, hvor der står: ”Kom så, bil. Du kan godt.”

Ift. Det sociale miljø i teksten får man ikke noget at vide omkring uddannelsesniveau, social status og de her ting, da vi kun læser hendes tanker og følelser.

Men vi får noget at vide om at vi er i et miljø hvor der er en form for forventninger til folks partnerskab. Man kan godt mærke at hovedpersonen føler en form for pres fra sin omgangskreds omkring forhold osv.

Hun tænker på et tidspunkt: ”Det er ikke sjovt at blive ynket.” Hun føler måske på grund af dette pres at hun er ynkelig fordi hun er single som 29-årig.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu