Indledning
”Nøddåben” handler om to maskerede mænd, som pludselig dukker op hos præsten Hr. Mogens.

De to maskerede mænd, vil have at Hr. Mogens døber barnet, men præsten nægter, da mændene ikke vil oplyse ham om forældrene til barnet.

Præsten bliver tilbudt penge, truet med en pistol, men intet kan ændre på præstens beslutning, han vil ikke døbe barnet.

Præsten Hr. Mogens henviser de to maskerede mænd til en anden præst, som skulle være mere villig til at døbe barnet uden oplysninger om forældre.

De to maskerede mænd tager beslutningen om at gå til den anden præst, med håbet om at han vil døbe barnet. Den villige præst hedder Hr. Langballe.

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
”Nøddåben bliver fortalt i kronologisk rækkefølge, da der hverken er flashbacks eller flashforwards og historien går step for step uden såkaldte afbrydelser.

Der sker dog et spring i tiden fra Hr. Langballes kone døber barnet til den søndag, hvor barnet bliver fundet. Dette har ingen påvirkning på den kronologiske rækkefølge.

Handlingen forløber sig over én uge. De to maskerede mænds sammentraf med de to præster finder sted samme nat, derefter kommer der et spring til den søndag barnet bliver fundet uden de maskerede mænd.

Historien er skrevet i 1824 og handlingen finder sted i 1750, altså et helt århundrede tilbage i tiden. Handlingen foregår i Vorning som er en lille by i Midtjylland.

”Nøddåben” er fortalt i objektivt perspektiv, da der udelukkende bliver brugt ydre synsvinkler. Man får ikke et direkte indblik i personernes personligheder og tanker.

Man kan sammenligne det med et kamera, hvor man udelukkende ser tingene ske, men ikke hvad personerne tænker.

Man skal derfor selv fortolke handlingen, for at forstå hvorfor personerne reagere og agere som de gør. Personerne bliver fortalt som 3. person eller deres navn.

Hr. Mogens er meget forfængelig (linje 5-10). Hr. Mogens bliver glad, da han har i tankerne at han får besøg af to adelige mænd, men i stedet var det de to maskerede mænd.

Han nægter at døbe barnet uden information og forældre, det viser at han holder ved sine værdier (linje 39-43), men alligevel er han lidt lumsk, da han sender de to maskerede mænd videre til Hr. Langballe (linje 61-65).