Indledning
Novellen Naadsensbrød er skrevet af Henrik Pontoppidan. Det er først og fremmest en novelle idet miljøbeskrivelse, personkarakteristik og handlingsforløbet er kort, hvilket er typisk karakteristika til en novelle.

Titlen Naadsensbrød betyder ”lever af andres barmhjertighed og nåde”. Henrik Pontoppidan er født d. 24. juli 1857 i Fredericia, og døde d. 21. august 1943 i Charlottenlund.

Han var en dansk forfatter, der hovedsageligt skrev romaner. Pontoppidans romaner og noveller giver alle et omfattende perspektiv over både land og tidsalder som teksterne er skrevet under.

Novellen var medvirkende til Pontoppidans gennembrud som forfatter i perioden under det moderne gennembrud.

Pontoppidans samfundskritiske forfatterskab beskæftiger sig inden for realismens rammer, og mange af hans tekster var inspireret af Georg Brandes’ perspektiv på religion.

Uddrag
Miljøet for novellen befinder sig på fattighuset og i byen hvor Stine Bødker bor. Forfatteren har gjort brug af en bred og meget grundig beskrivelse af begge miljøer, hvilket resulterer i en retvisende og detaljeret opfattelse af miljøet og de sociale roller, for læseren.

Som førnævnt beskrives forholdene for de udsatte mennesker, meget nedværdigende, hvilket også resulterer i deres mistende livsglæde.

Henrik Pontoppidan gør brug af en form for forskydelse af sceneri, sådan at der opstår et umiddelbart skift mellem de 2 miljøer, uden en længere indledning til dette.

Idet miljøet for fattighuset præsenteres før Stine Bødker, flyttes dertil, der medvirker det krydsklip, som Pontoppidan tager i brug, til at læseren får en bedre forståelse for Stine Bødkers fremtid i ”Kassen”.

Novellen foregår umiddelbart over en periode på en dag, hvilket yderligere illustreres ved den cykliske sammenhæng af novellen.