Myter | Opgave

Indholdsfortegnelse
1. Skriv en vinklet indledning - hvor du forholder dig hvad en myte er

2. Analyse af novellen skrevet af Per Højholt - Skabningens suk- side 14-15 i Pdf (vedhæftet) - med henblik på Ikarosmyten.

3. Du skal perspektivere novellen til "som englene flyver" Stilen skal være 3 sider fokus på faldet og myten

Uddrag
En myte er en gammel historie der handler om b.la. guders bedrifter og overnaturlige ting. Et eksempel på det kunne være syndefaldsmyten eller myten om Jesus genopstandelse.

Myter er opdigtede eventyr uden et ligefrem et virkelighedsgrundlag. Myter har fyldt meget i rigtigt manges liv, b.la. mit. Jeg er vokset op på en katolsk skole, hvor vi dagligt hørte om eventyrene Jesus var på.

De fleste danskere er også vokset op med en bibel i hjemmet. En myte vil altid have en morale og hele myten er ofte bygget op omkring den her morale, for ligesom at fortælle om hvad man må og ikke må, og hvorfor der er ting man ikke bør gøre.

Disse myter fra diverse religioner forklarer altså virkelighedens indretning. Jeg syntes, at myter er med til at hjælpe mange til at leve på den rigtige måde, hvor de måske kunne have endt på lidt af et sidespor, men har lært om etik og morale, gennem disse historier.

En myte der f.eks. lærer en noget om morale, kan være Ikarosmyten. Den lærer os om, at vi skal stoppe mens lejen er god, og at vi ikke skal tro, at vi kan alt.

Man kan f.eks. sætte ikarosmyten på stofmisbrug. Ikaros bliver ved med at flyve højere og højere og tester naturens grænser, indtil det går galt, og han styrter i døden.

Det kan man sætte ind på, en stofmisbruger der tager flere og flere stoffer for at få det her rush, og til sidst, ender med at dø af en overdosis.

---

Det var lidt specielt at lave en analyse af denne tekst, da den samtidigt med at være ret interessant, også er relativt svær at forstå.

Jeg har valgt at bruge nogle punkter til denne analyse fra den litterære analyse af noveller fra danskhåndbogen på systime.

Teksten handler om jegfortællerens bedstefar, der er besøger denne her gård hvor der bor en mand, en kone og et barn.

Konen er gravid, og går rundt og griner hele tiden, og lader ikke hendes tilstand ødelægge hendes humør. Jegfortællerens bedstefar blev tilkaldt til at tilse en hest ude på deres gård, eftersom han var dyrelæge.

Efter han har været ude på gården et par gange, oplever han så en dag hvor han kommer ud på gården, at der var noget helt galt. Køerne var hverken malket eller fodret.

Da hans bedstefar kommer ind i deres hus, ser han deres søn død. Barnet er kvalt, men ikke direkte. Der er ingen mærker, men den er blevet kvalt i et eller andet.

Bedstefaren hjalp så med at begrave dette barn, så der ikke var nogen der fandt ud af det. ’’Så pakkede vi det ind, det hele, og fik de gravet ned.’’ I dette citat lyder det lidt som om, at barnet er ligegyldigt. ’’det’’ er bare dødt og skal af vejen

Motivet er hemmeligheder. Hele denne fortælling, er egentligt en hemmelighed, og alt der sker i flashbacket er noget dyrelægen, manden og konen, har holdt for sig selv, i lang tid, da jeg tror, at det kunne give dem voldsomme konsekvenser hvis deres historie kom ud.

’’Ved at nedskrive dette bryder jeg et løfte jeg som tiårig gav min bedstefar.’’ Altså fortælleren skulle holde dette hemmeligt. Det er noget han ikke måtte fortælle videre for det skal holdes hemmeligt.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu