Indholdsfortegnelse
1. Vælg én af de to nævnte faktorer og forklar, hvorfor den kan give muskeltræthed.
2. Forklar, hvorfor målinger af maksimal kraft i hænderne fungerer som kontrol i eksperimentet.
3. Skriv en konklusion på baggrund af resultaterne, vist i figur 1.
4. Forklar, hvorfor koncentrationen af myoglobin i blodplasma er et udtryk for muskel beskadigelse.
5. Vurder, om resultaterne, vist i figur 2 og figur 3, bekræfter hypotesen om, at arbejdsbetinget
Opgave 4. R-værdier
1. Forklar, hvorfor R = 1,00 angiver, at det anvendte substrat er glukose. Inddrag figur 2.
2. Forklar, hvorfor det er en fordel at indtage meget kulhydrat i en periode inden hårdt, langvarigt arbejde. Inddrag figur 1.
3. Giv forslag til, hvorfor R-værdien er forskellig for de to drenge. Inddrag figur 1.
4. Undersøg, om der er lineær sammenhæng mellem arbejdsbelastning og puls.
5. Forklar resultaterne, vist i figur 5.
Uddrag
På figur 1, kan vi se to forsøgspersoner, forsøgsperson A og B. Forsøgsperson A har en højere R- værdi end forsøgsperson B (henholdsvis 0,90 og 0,85). Dette resulterer i at forsøgsperson A ligger tættere på sin maksimale arbejdsintensitet. Forsøgsperson B ligger længere fra sin maksimale arbejdsintensitet.
Det kan der være flere årsager til. Forsøgsperson A’s kondital kan for eksempel være lavere end forsøgsperson B, samtidig kan forsøgsperson B også være i bedre fysisk form.
Det højere kondital indebærer, at ens maksimale iltoptagelse pr. kg. kropsvægt er højere, bl.a. fordi brystkassemusklerne er bedre til at trække luft ned i lungerne, og at hjertet er muskuløst og pumper mere blod.
Derfor behøver forsøgsperson B ikke at arbejde lige så hårdt som forsøgsperson A.
Altså kan forskellen mellem de to forsøgspersoner være, at de har fået forskellig kost og eller væske.
Hvis forsøgsperson A for eksempel har fået en kost med et højt indhold af kulhydrater inden målingen, har personen højst sandsynligt større glykogenlagre at forbrænde kulhydrater fra under arbejdet. Dette resulterer i at forsøgsperson A kan skaffe størstedelen af personens energi fra forbrændingen af glukose.