Indledning
”Muldskud” er en novelle, der er skrevet i 1889 under Det Moderne Gennembrud (1870-1890) af den danske forfatter Henrik Pontoppidan.

Pontoppidan var en af Det Moderne Gennembruds største forfattere, og han er særlig kendt for at sætte samfundskritikken til debat gennem ironi og realisme.

Denne novelle tager udgangspunkt i et ældre velhavende ægtepars lykke, som lever i harmoni og fred uden at strejfe en tanke til omverden.

De bor i en slotslignende villa og det er som et jordisk paradis, men en dag får parret sig en noget så trist nyhed om en ulykke, der indtræffer deres perfekte hverdag.

En udkrepert vagabond har hængt sig selv i deres fortræffelige baghave. Der har aldrig været en ulykke i deres liv, og hans død medfører en omvæltning af ulidelige fænomener i deres ellers så fantastiske hverdag.

Dette vender fuldstændig om på ægteparrets hverdag, og det er for dem med til at åbne deres øjne for omverden.

Uddrag
Novellen er ydermere bygget op af en rammefortælling, da novellen starter med en lang beskrivelse om stedet og personer. Herefter begynder handlingen, hvor vi hører om ulykken i ægteparrets baghave.

Afslutningsvis slutter novellen af med beskrivelser af den døde mand, og hvorfor parret flytter. Dette netop fordi de har skyldfølelse og vil gerne udvise barmhjertighed gennem en åndelig lykke.

Den betydning som rammefortællingen får for historien er, at man bliver sat ind i, hvor perfekt og idyllisk stedet er, og hvor handlingen udfolder sig.

Man kan derved som læser bedre sætte sig ind i hvilke følelser de må have. For en stor del af historien bliver der brugt beskrivelser som fremstillingsform.

''Der ligger i en smilende egn mellem skov og sø en øde, bestandig ubeboet villa, halvt et slot, bygget af røde sten, med et lille tårn, sirlige små karnapper og en lukket glasveranda, der om efteråret skjules af en blodrød vild vin.'' .

Desuden er hele teksten bygget op af mange positive tillægsord, som er med til at gøre teksten mere levende.

Den beretning der er mest benyttet, er panoramisk fremstilling da læseren er på afstand af personerne og selve handlingen samtidig med, at der er et overblik af tid og sted.

Man kan derfor også udlede at der er bagudsyn tilstede i teksten, da fortællertempoet er hurtigt og fortælletidspunktet er senere end det der berettes om.