Indledning
Et liv uden bekymringer, er noget der bliver stræbet efter hver dag jorden rundt, men sjældent formår at opnå inden tiden er løbet fra os.

Men det er måske noget der bliver opnået i denne fortælling, hvor bestræbelsen efter at live et idyllisk og bekymring frit liv, i sidste ende måske bliver forløst.

Temaet er kun blevet mere relevant med tiden, for jagten efter der “perfekte” liv, bliver der belyst med en rigtig spændene og anderledes fortælling af Henrik Pontoppidan i hans fortælling “Muldskud” (1890). Her bliver et selvmord, en åbenbaring for det distancerede, overklasse ægtepar.

Uddrag
Vi får dog meget lidt af vide omkring personerne i historien, de to hovedpersoner er selvfølgelig ægteparret, som vi følger sammen med deres trofaste og ældre tjenestefolk, der;"

...efterhaanden havde uddannet deres Livsvaner i nøje Overensstemmelse med deres Herskabs.” (s. 122, linje 42.).

Her kan vi fornemme deres længere tid i den sociale overklasse og deres “lille familie” de har skabt, hvilket også kan hænge sammen med deres hjælpeløshed, som jeg man kan se senere i teksten, da de opdager liget hænge i træet;

“Kald øjeblikkelig paa Jens og Peter og faa ham.” (s.123, linje 91) “Mens Ægtemanden knælede ned hos sin afmægtige Hustru og raabte om Hjælp.” (s.123, linje 102)

Det hele går dog i opløsning da deres “Muldskud” kommer og ødelægger ægteparrets eventyrlige liv.

Det sker da nyheden bliver overgivet, deres helt perfekte liv bliver ødelagt af noget under dem de ikke kan kontrollere selvom de prøver at gøre alt for at holde ham ude.

Deres muldvarpe, giver dem dog et helt nyt syn på livet. Men navnet på fortællingen er bestemt ikke tilfældigt som det aldrig er i Pontoppidans værker.

Både elementet med at dyret og mennesket begge er under ægteparret enten fysisk eller socialt og at begge væsner prøver at blive holdt ude gør det meget passende at give fortællingen netop denne titel.

Det er en meget kronologisk opbygning, da vi følger tidslinjen i kronologisk rækkefølge, uden flashback eller andre opbygningsmetoder.

Det gør teksten meget overskuelig og nem at læse, da men hele tiden kan læse med i hvad der foregår uden at skulle forholde sig til tidligere begivenheder eller forhistorier, man følger dem bare på deres rejse mod det nærmest guddommelige liv.