Muldskud | Analyse | Henrik Pontoppidan

Indledning
Der er ingen tvivl om, at Det moderne gennembrud var en banebrydende periode i Danmark. Fra 1870érne kom en anden, mere skjult virkelighed frem i lyset.

Den dukkede frem i litteraturen og kunsten og skildrede på den måde et andet og mere nuanceret billede af Danmark.

Det idealistiske og idylliske glansbillede blev nedtonet til fordel for realistiske skildringer af den laveste samfundsklasses livsvilkår og begrænsede muligheder. Kontrasterne i den sociale ulig- hed blev synliggjort og medvirkede til at sætte samfundets problemer under debat.

Et godt eksempel er novellen Muldskud af Henrik Pontoppidans, som første gang blev bragt i til bladet i Danmark i 1889.

Muldskud skildrer en tydelig forskel på de livsbetingelser, der fandtes i samfundet i slutningen af 1800-tallet.

Novellen tager udgangspunkt i et ægtepars ubekymrede liv, som står i fokus til en fattig vagabonds svære betingelser. Derved fremstår Muldskud som en indirekte kritik af den sociale ulighed, som fandt sted i Danmark under Det moderne gennembrud.

Uddrag
Den første tredjedel af novellen er en lang beskrivelse af en villa og en have opført af en velhavende ægtepar.

Allerede i anslaget er fremstillingen ladet med positive adjektiver: smilende, smukke og sirlige, hvilket giver et indtryk af et idyllisk og romantisk sted.

Andre ord som: øde, ubeboet og lukket fortæller os samtidig, at det er et sted langt fra bylivet.

Dette bekræftes senere i citatet: Verdens Tilstedeværelse anedes kun gennem Glammet af Landsbyens Hunde... (l. 23-24) Dette vidner også om ægteparrets valg og ønske om at isolere sig fra omverdenen.

I linje 14-15 : ... i hvilket ikke let nogen Mislyd af Verdens Tummel eller nogen Mindelse om Livets Jammer og Elendighed skulde kunne trænge forstyrrende ind fornemmer man allerede, hvordan Pontoppidan bygger op til et brud af denne fred.

Citatet kunne også være et billede på selve samfundet, der lukker øjnene for samfundets sociale problemer. Borgerskabet ønsker ikke at blive konfronteret med den virkelige virkelighed.

Omgivet af ligusterhække og af en port beskrives vil- laen som et overdådigt Mønsterværk og et virkeligt lille jordisk Paradis.

For at fremhæve ægteparrets velstand har Pontoppidan lavet en detaljeret beskrivelse af haven med ”det japanske Lysthus mellem duftende Rosenbede, kunstfærdigt klippede Ligusterhække, en Stenvase og en snehvid Marmorstatue”.

Beskrivelsen giver samtidig indtrykket af orden og kontrol. Ensformig- heden og perfektionen understreges ved ægteparrets eneste ønske om at træde fra eget paradis og ind i det himmelske paradis sammen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her